Cestu můžete zvládnout rychle a pohodlně letadlem za několik hodin. Pokud rádi cestujete autem, děti vám v autosedačkách nestávkují a nevadí vám řídit přes noc, můžete vyrazit vlastním autem. Výhodou je především to, že si do auta nabalíte vlastní jídlo a dětem tak dopřejete stejný stravovací režim, jaký mají doma. Dalším plusem je samozřejmě neomezená možnost cestování po okolí, případně celé zemi. Nejvhodnější jsou bližší dovolenková letoviska v Itálii a Chorvatsku.

 V jakém věku vzít děti k moři?

Názory na to, jak velké děti vzít poprvé k moři se různí. Někdo říká, že je to jedno a k moři můžete i s miminkem po šestinedělí. Zde dbejte na to, aby bylo miminko řádně očkované, a nic jste kolem jeho zdraví nepromeškali. Důležitý je také fakt, že malá miminka a batolata do 2 let by neměla být často vystavována přímému slunci. A to u moře těžko zvládnete. Odborníci říkají, že to pravé kouzlo moře a celé dovolené si dítě užije až od tří let. V každém případě je ale konečné rozhodnutí o tom, kdy vzít děti poprvé k moři, na vás.

Jak zvládnout cestu autem s dětmi?

Nejjednodušší bude, když si cestu naplánujete na noc. Děti vám převážnou část cesty prospí a vy se nebudete muset stresovat tím, že někdo z nich v sedačce neustále pláče nebo se nudí. V případě, že ale potřebujete cestovat přes den, máme pro vás několik tipů, jak děti zabavit:

  • Jídlo – nachystejte jablíčko nebo hroznové víno, upečte ne moc drobivý koláč, kupte křupky, sušenky a jiné krekry. Když budou moct děti neustále něco zobat, přestanou se nudit. Alespoň na chvíli. Těm nejmladším můžete dát kousek syrové mrkve – jako bezzubí si budou jenom masírovat dásně a nic si neukousnou. Pokud se bojíte, aby jim jídlo během cesty nezaskočilo, kontrolujte je ve zpětných zrcátkách. Dětem, které jedou proti směru jízdy, pořiďte speciální zpětná zrcátka. Nezapomeňte jim nechat v dosahu pití.
  • Hračky – rozhodně nesmíte zapomenout vzít ty neoblíbenější hračky. Velmi praktické bude, když vymyslíte jednoduchý systém upevnění tak, aby děti měly hračky na dosah ruky, ale zároveň je neztratily, když jim z ruky vypadnou. Neustálé zastavování a hledání hraček pod sedadly vám může cestu znepříjemnit. Děti může uklidnit také nová hračka, kterou ještě pořádně neznají. Zajděte s nimi den před odjezdem do hračkářství a něco jim na cestu kupte.
  • Knížky – větší děti si hodně vyhrají s knížkami. Jistě máte nějaké oblíbené a už je znáte nazpaměť. Díky tomu je můžete dětem během cesty na dálku předčítat. Zábavná je také kouzelná tužka.
  • Malování – přibalte dětem do auta pastelky, mazací tabulky nebo kreslící tablety. Fixám se raději vyhněte, abyste neměli celé auto pomalované.
  • Hudba – nahrajte si na MP3 nejoblíbenější dětské písničky. Pokud je často s dětmi posloucháte, může si zazpívat celá rodina.
  • Hry – vymýšlejte si nejrůznější hry. Můžete třeba hledat červená auta, moře nebo náklaďáky. Oknem sledujte mraky a říkejte si, co vám který připomíná. Zahrajte si hru Hádej, kdo jsem. Pro lepší orientaci o tom, jak dlouho ještě pojedete, hrajte hru Jízdenky. Předem si doma nachystejte jízdenky a po určitém časovém úseku si vždy od dětí jednu jízdenku vyberte. Odměnou za odevzdání jim může být nějaký pamlsek, písnička nebo jiná drobnost. Výhodou je, že si děti dovedou také udělat jednoduchý přehled o tom, jak dlouho ještě pojedete do cíle.
  • Tablet – těm starším dětem pusťte písničky nebo pohádky. Zvažte koupi kvalitních sluchátek. Jednotlivé děti se tak mezi sebou nebudou rušit. A případné miminko bude mít svůj klid.
  • Maximální pohodlí – děti by se měly v autosedačce cítit pohodlně. Zkontrolujte, aby je nikde nic neškrábalo a netáhlo. Aby měly zastíněná okna proti sluníčku a nebyla jim zima ani horko. Kupte jim cestovní polštářek a přibalte malou jemnou deku.
  • Kapsář – s organizací všech potřebných věcí vám pomůže kapsář, který umístíte na zadní stranu přední sedačky. Dítě bude mít po ruce vše, co potřebuje a vy nebudete muset pořád zastavovat nebo se nebezpečně k dětem natahovat.

Kam s dětmi autem k moři?

Bibione

Mezi oblíbené destinace patří italské Bibione. Z Prahy je to 760 km, které zvládnete ujet za 9 hodin. Pojedete směr České Budějovice, rakouský Linec, Salzburg, Villach až do italského Udine. Odtud posledních 71 km do Bibione. Cestou zaplatíte za českou dálniční známku na 10 dnů 310,-, rakouskou známku na 10 dnů 9,9 EUR (231,-) a za italské mýtné brány pak 11,70 EUR (273,-).

Vaše děti si zde budou užívat krásné písčité pláže s velmi pozvolným vstupem do moře. Díky tomu je Bibione vhodné také pro neplavce nebo zdravotně postižené turisty. Pláž je místy široká až 200 m a v nejužších bodech má kolem 100 m. Najít si své místo můžete na celých 8 km pláže. Součástí pláží jsou veřejné WC, sprchy a mnoho dětských hřišť. Plážový servis je za poplatek, ale když si pořídíte vlastní deku a slunečník, můžete si jej postavit kamkoliv před nebo za pevné slunečníky.

V okolí je široké vyžití jak pro děti, tak dospělé. Každé úterý se ve městě koná velký trh. Jiné dny se můžete projít po pěkné kolonádě, zajít do lunaparku nebo navštívit celoroční termální lázně a užít si některou z nabízených procedur.

Bibione je ideálním výchozím bodem pro další cestování po Itálii. Kousek jsou Benátky, Padova, Terst nebo Shakespearova Verona. Využít můžete i širokou paletu lodních výletů. 

Istrie - Medulin

Vaše dovolená s dětmi v Chorvatsku autem může směřovat na Istrii. Budete se koupat v Jaderském moři, kochat se olivovými plantážemi a lízat tu nejlepší zmrzlinu, jakou jste kdy ochutnali. Nejoblíbenější lokalitou je město Medulin s krásnou zátokou Bijeka.

Z Prahy do Medulinu pojedete zhruba 10 hodin (860 km). Cesta vede přes Rakousko a Slovinsko. Začínáte v Praze, dále na České Budějovice, Linec, Salzburg, Villach, Lublaň, Terst a Medulin. Počítejte s těmito náklady: česká dálniční známka na 10 dnů 310,-, rakouská dálniční známka na 10 dnů 9,9 EUR (231,-) a slovinská známka na 30 dnů 30 EUR (700,-). Chorvatsko funguje na principu mýtných bran za zhruba 12 EUR 280,- za cesty tam a zpátky.

Na nejoblíbenější pláži Bijeka najdete písek, pozvolný vstup do moře a příjemný chládek ve stínu borovicového háje. Děti zde mají hřiště, vodní atrakce a na své si zde přijdou také dospělí třeba při parasailingu nebo ve škole potápění. Samozřejmostí jsou veřejné WC a sprchy.

Celá oblast Medulinu je vhodná pro aktivní lidi a rodiny s dětmi. Je zde hodně sportovních klubů, můžete rybařit, půjčit si skútr, kolo nebo motorový člun. Na přilehlých ostrůvcích najdete klid, soukromí a romantiku.

Zadar

Další oblíbenou dovolenkovou destinací v Chorvatsku je Zadar. Jsou zde nejlepší pláže pro děti. Autem pojedete přes Rakousko a Slovinsko téměř 1 000 km dlouhou trasu (10 hodin). Z Prahy se vyplatí najet na D1 do Brna a dále na Vídeň, Štýrský Hradec, Maribor a Záhřeb. V Chorvatsku kolem měst Karlovac, Ogulin, Gospič až na Zadar. Náklady na cestu jsou obdobné jako při cestě na Istrii.

Ve městě je hned několik pláží, ale vaše děti budou nejspokojenější na pláži Borik. Pláž je poseta hrubším pískem s oblázky a je stíněná borovicovým lesem. Využijete také různé tobogány, klouzačky, šlapadla nebo jízdu na legendárním banánu. Součástí pláže je také malý přístav, odkud pravidelně vyplouvají výletní lodě na okolní ostrovy.

Zábavu si s dětmi můžete užít na kolech nebo v Adventure Parku v Kožinu. Nenechte si ujít také unikátní Mořské varhany a Pozdrav Slunci. Do krásného a romantického centra vezměte děti na zmrzlinu nebo do jejich oblíbeného KFC a McDonald´s. Zážitkem bude také návštěva zadarské tržnice.

Makarská riviéra - Brela

Jakoby přímo pro děti je stvořená Makarská riviéra. Hotely mají bazény a dětské atrakce, restaurace mají dětské koutky a všude jsou dětská hřiště. Pláže ve stínu borovic jsou krásně čisté s pozvolným vstupem do moře. Děti se budou dobře bavit při jízdě na šlapadle nebo malé loďce.

Dovolená na Makarské vám dává na výběr ze 14 destinací. Rodiny s dětmi si často zvolí Brelu. Je zde asi 6 km pláží s pozvolným vstupem do moře. Mísí se zde písek s oblázky. Samozřejmostí letoviska je promenáda plná obchůdků a restaurací. Krásné hotelové domky a penziony jsou obehnány piniemi, cypřiši a palmami. Je zde klid a pohoda pro rodinné procházky. Kdo přijel do Brely za zábavou nebo si užít přímořské a mořské sporty, nebude zklamaný.

Cesta z Prahy je stejná jako na Zadar, jen pojedete o 200 km a zhruba 2 hodiny déle. Náklady na cestu se tedy moc neliší. Brela se nachází hned na začátku Makarské riviéry. Doporučujeme však prozkoumat také okolní vesnice a pláže.