Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tipy na víkend: Jarmark Blesku frčí! Nechte se vystrašit čerty nebo zajděte na bitvu husitů

/
  • Ani tento víkend nemusíte sedět doma, stačí si vybrat nějaký z našich tipů.
    5. prosince 2019 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. V sobotu a v neděli se oteplí na zhruba 5 až 7 stupňů a bude pršet.

  • 1.

    Jarmark Blesku frčí

    Nejoriginálnější trhy – Vánoční jarmark Blesku – začínají v pátek 29. listopadu a potrvají 24 dní. V pětadvaceti stáncích v OD Kotva v Praze se za tu dobu vystřídá na 200 prodejců. Slavnostní zahájení jarmarku je v pátek od 17:30. Slavnostní podvečer zahájí Lucie Bílá, moderovat bude Zuzana Bubílková a vystoupí zpěvák Laďa Kerndl. Po celou dobu jarmarku se připravuje doprovodný program v podobě ježíškovy pošty, vánoční dílničky, divadélko a mnoho dalšího. Více čtěte ZDE

    Vánoční Jarmark Blesku otevírá své brány
    Autor: Blesk - Robert Klejch, Daniel Černovský

  • 2.

    Advent na hradech a zámcích

    Přestože sezona českých a moravských hradů a zámků dávno skončila, mnohé památky otevírají brány i v tomto kouzelném předvánočním čase. Kromě slavnostní výzdoby jsou mnohde připraveny i speciální akce, vánoční jarmarky a mnoho dalšího. Kam vyrazit najdete ZDE a ZDE

    Vánoční výzdoba na Bouzově
    Autor: NPU

  • 3.

    Čerti a Mikulášové v ulicích

    *Praha - průvod 75 krampusčertů můžete letos poprvé zažít na Výstavišti v Holešovicích. Hudební program začíná v sobotu v 16 hodin před Průmyslovým palácem, čerti se nahrnou o hodinu později.

    *České Budějovice – pekelná show s více než 120 ručně vyřezávanými maskami děsivých čertů se koná v sobotu od 17 hodin na fotbalovém hřišti SK Nemanice

    *Lipno – v sobotu se bude konat na Stezce korunami stromů tradiční mikulášská nadílka, malá sladkost bude pro každého.

    *Děčín - v peklo se v sobotu od 14 hodin promění místní zoologická zahrada. Připraveno je odpoledne plné čertovské zábavy.

    *Sokolov – v neděli od 16 hodin se do města sjedou děsiví krampušáci nejen od nás, ale sestoupí i z hor Německa, Rakouska i Švýcarska! Masek bude více než 250…

    *Letohrad – z Letohradu do Dolní Lipky v sobotu v 10.09 vyjede speciální vlak s Mikulášem, čerty a anděly. Adventní postavy se pak v 11:50 vydají i na zpáteční cestu.

    *Rebešovice – v sobotu od 17 vyjde pochod čertů. Přijedou na návštěvu také čerti z Rakouska, můžete se zvážit na nebeské váze, vyzpovídat Mikuláši nebo si pohrát s čertem.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 4.

    Staročeský Mikuláš

    Jak prožívaly mikulášskou nadílku děti v dobách minulých, můžete zažít ve skanzenu v Kouřimi. V sobotu od 10 hodin je tu připraven mikulášský průvod, ale i obchůzky dalších adventních postav - Barborek a Ambrože. Připraveny jsou dílny, divadlo, jarmark, a mnoho dalšího.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 5.

    Zvonkový průvod

    Letos jubilejní, již 20. ročník Zvonkového průvodu, se koná v pátek odpoledne v Českých Budějovicích. Sraz je v 15.30 na Piaristickém náměstí, průvod vyjde o půl hodiny později pod vedením městského tambora s hořící loučí přes Sady na náměstí Přemysla Otakara II. V 17 hodin se uskuteční vánoční koncert s názvem Vránkovy koledy.

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • 6.

    600 let o Žižkovy bitvy

    Rekonstrukce první bitvy, kde Jan Žižka z Trocnova použil vozovou hradbu, se uskuteční v sobotu od 10 hodin. Bitvy se uskuteční u nového pomníku na původním bojišti v obci Nekmíř u Plzně. Letos od ní uplynulo už 600 let! Připraveny jsou dvě bitvy v 11 a 14 hodin, rytíři na koních, Husité na vozech, dobová hudbu a doprovodný program.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 7.

    Floria Vánoce

    Na Výstavišti Kroměříž proběhne o víkendu tradiční výstava Floria Vánoce. Kromě nákupu rozličných vánočních dekorací i dárků uvidíte i několik ukázek tradičních řemesel a lidové umělecké výroby. V pavilonu A budou vystaveny desítky betlémů z širokého okolí. Návštěvníci se mohou těšit i na unikátní betlém v životní velikosti.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 8.

    Jubilejní betlémy v Betlémské kapli

    Letošní vánoční výstava v Betlémské kapli v Praze 1 bude výjimečná. Představí se tu to nejzajímavější, co se za uplynulých 40 let na výstavách ukázalo. Laděna bude tak, aby na každého dýchlo kouzlo klasických českých lidových Vánoc. Vystaveny budou nejrůznější historické vánoční ozdoby, betlémy z mnoha různých druhů materiálu, představeny budou vánoční zvyky, setkáte se s řezbáři a na podiu se vystřídají nejrůznější pěvci koled.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 9.

    … a kde ještě obdivovat betlémy:

    *Praha, Chvalský zámek - výběr historických exponátů i betlémy současných tvůrců z Jindřichohradecka vyrobených z rozličných materiálů, jakými jsou dřevo, papír, keramika, kukuřičné šustí, kůže, kov, sklo, těsto, nitě a další. Výstava bude k vidění od soboty. Součástí jsou i doprovodné víkendové akce v podobě tvůrčích dílen a divadel.

    *Praha – v kostele Panny Marie Sněžné se již po dvacáté uskuteční výstava Betlémy a vánoční tradice. K vidění bude na 200 kusů betlémů z nejrůznějších materiálů.

    *Praha – v Jindřišské věži opět uvidíte jedinečnou výstavu betlémů z Třeště.

    *Máslovice – betlém vyrobený z másla uvidíte v místním muzeu, tuto sobotu si jej navíc můžete zkusit i vyrobit v tvořivých dílnách od 10 hodin

    * Čenkov - Na návsi u kapličky najdete největší betlém ze sena v životní velikosti. V roce 2012 byl zapsán do České knihy rekordu. V současné době je v betlémě 53 figur z toho 30 lidských a 23 zvířecích.

    *Písek - písecké betlémy jsou unikátním projektem instalací betlémů v životní velikosti do veřejného prostoru hned na několika místech města

    *Kutná Hora – v kostele sv. Jana Nepomuckého vás výstava zavede do kouzelného světa betlémů, zvyků a vánočních obřadností. K vidění bude množství dřevěných i papírových betlémů, pokochat se slavnostně nazdobenými svátečními stoly, i se inspirovat mnoha zvykoslovnými maličkostmi.

    *Třebechovice – ukázky zručnosti řezbářů z Králíků a okolí můžete vidět v Třebechovickém muzeu betlémů. Řezbáře můžete vidět při tvorbě figurek dvě soboty 30. 11. a 14. 12. přímo v expozici muzea.

    *Česká Třebová - vánoční výstavu betlémů připravilo od neděle Městské muzeum. K vidění jsou tradiční výjevy podle biblickým motivů. K vidění jsou betlémy tradiční i orientální.

    *Litomyšl - tradiční výstavu betlémů v Chrámu Nalezení sv. Kříže začíná v neděli. Betlémy jsou vyrobeny z lipového dřeva, papíru, kukuřičného šustí a keramiky.

    *Ústí nad Orlicí - mimořádný fenomén orlickoústeckých malovaných betlémů představuje expozice, která zahrnuje obří betlém - s šířkou 5,9 m, také betlém tříkrálový a dva v Čechách velmi neobvyklé betlémy, tedy hromniční a postní zvaný též velikonoční. K vidění jsou od soboty v Městském muzeu.

    *Rychnov nad Kněžnou - v Hladíkově síni na II. nádvoří Kolowratského zámku se do 25. prosince koná výstava betlémů z Orlických hor. Uvidíte mnoho vzácných betlémů ze sbírkových fondů farností, muzeí i soukromých sběratelů.

    *Brno - tradiční brněnská výstava betlémů začíná v sobotu v Letohrádku Mitrovských. Největším lákadlem je ručně malovaný betlém s 250 z roku 1933 nebo obří celoroční betlém - tzv. dioráma

    *Ostrava – betlémy ze soukromých sbírek a nejrůznějších materiálů budou vytaveny na Slezskoostravském hradě do začátku ledna

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 10.

    Lampář ve staré Praze

    Potkat lampáře, v historickém obleku, který bude rozsvěcet plynové osvětlení pomocí dlouhé tyče. Jan Žákovec rozžíná lampy od 1. do 23. prosince každý den. Začíná po setmění, kolem 16. hodiny. Lampář vychází od Křížovnického náměstí a přejde po jedné straně Karlova mostu v centru metropole a vzápětí se po druhé straně mostu vrací.

    Světlonoš z Karlova mostu: Vdechuje život 51 lucernám
    Autor: Michal Protivanský

  • 11.

    Vánoční dům jako z pohádky

    Patrně nejvíc vánočně vyzdobený dům celé republice můžete obdivovat v Chotovicích. Je tu snad všechno - jesličky, betlém, sáně s dárky a různé doplňky českých Vánoc, to vše dokreslují koledy a tisíce světýlek. Dům září do okolí každý den od 16:30 - 22 hodin. Svítí se tu od první adventní neděle až do Tří králů každý den.

    Pohled na vánočně rozzářený dům Václava Trunce z Chotovic, který překonal svůj loňský rekord o dalších zhruba 5000 žároviček.
    Autor: Blesk:Jitka Pecharová

  • 12.

    Věstonická Venuše

    Je nejstarší a nejvzácnější ženskou plastikou na světě, stará je 30 tisíc let. Originál je vystavován jen zřídkakdy. Nyní je slavná věstonická Venuše po dlouhých pěti letech v trezoru opět přístupná zrakům veřejnosti. Od včerejška je k vidění ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Spatřit ji můžete spatřit v Handkeho sále do 8. prosince.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 13.

    Advent našich prababiček

    Tradice a vánoční obyčeje českého venkova poznejte do 30. prosince ve skanzenu v Kouřimi. V chalupách jsou připraveny speciální instalace, které vás zavedou do adventního období od Mikuláše až po vánoční svátky. Připomenuta bude také tradice obchůzek Tří králů. Seznámit se můžete také s dnes téměř zapomenutými adventními a vánočními obyčeji původního německého obyvatelstva v Podkrušnohoří.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 14.

    V půlnoční hodinu anděl se zjevuje

    Tradiční adventní a vánoční zvyky představuje výstava V půlnoční hodinu anděl se zjevuje v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. K vidění jsou i mnohé staročeské výrobky a věci běžné potřeby. Součástí výstavy budou tradičně i názorné ukázky lidových řemesel. Rozličný program je připraven až do 21. prosince.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 15.

    Vánoce Josefa Lady

    V Městském muzeu na zámku v Lanškrouně bude v sobotu otevřena výstava Vánoce Josefa Lady. Představí 80 děl, které byly zapůjčeny od státních galerií, muzeí a soukromých subjektů. Tím je výstava výjimečná. Vystavená díla doplní knižní ilustrace, Ladovy betlémy i vánoční strom. V hale muzea budou moci návštěvníci obdivovat Lanškrounský betlém osobností z dílny řezbáře Bedřicha Šilara ze sbírek muzea, který byl obohacen o nové figury. Výstava potrvá do 26. ledna příštího roku.

    Výstava Josefa Lady
    Autor: M. Přibyl, archiv Tančícího domu

  • 16.

    Vánoce v Polabí

    Chalupy v areálu skanzenu v Přerově nad Labem ožijí do konce roku vánočními lidovými zvyky. Scény ze života našich předků v interiérech všech chalup předvádějí starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků do Tří králů. Jsou tu starodávné přástky a dračky, barborky a lucky, mikulášské obchůzky s nadílkou, předvánoční trhy a příprava na vánoce v lidové kuchyni, Štědrý den se všemi věštbami a pověrami i koledy a koledování ve vánočním čase. Nasát atmosféru vánoc můžete do konce roku.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 17.

    Vánoční retro

    Výstava dárků, hraček i spotřebního zboží z dob socialismu je k vidění v Regionálním muzeu v Mělníku. Zavzpomínat sen každého dítěte – mončičáka, na céčka, stavebnici merkur a mnoho dalšího. Výstava potrvá do 5. ledna.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 18.

    Křehká krása

    Křehkou krásu vánočních ozdob můžete obdivovat v Muzeu bižuterie v Jablonci nad Nisou. Letos se představí současné české vánoční ozdoby a poprvé budou k vidění i unikáty a kolekce vytvořené přímo pro tuto akci. K vidění ale bude i největší vánoční ozdoba, 3D vánoční hvězdy, perličkové ozdoby a mnoho dalšího. Zavítat sem můžete až do poloviny února.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 19.

    Czech Press Photo

    Výstava Czech Press Photo 2019 představí oceněné a vybrané fotografie 25. ročníku soutěže. Mezinárodní porota hodnotila práce 270 fotografů, kteří zaslali téměř čtyři tisíce fotografií. Mezi tématy je řada domácích i mezinárodních událostí. Výstava je otevřena od soboty do 30. ledna na Staroměstské radnici v Praze každý den od 10 do 19 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 20.

    Jedu v jedu

    Jedovaté rostliny, živočichy a houby, které můžeme najít v lese, na louce nebo i v zahradě či parku představuje výstava na zámku ve Frýdku-Místku. Dozvíte se tu také o různých druzích jedů, jejich působení na člověka nebo o využití v dějinách lidstva. Výstava je otevřena až do března.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 21.

    Drákula a ti druzí

    Pohlédnout do tváří Drákuly a dalších upírů můžete až do 20. prosince na výstavě Drákula a ti druzí v podzemí zámku v Uherském Ostrohu. Dozvíte se o tajemném osudu jihočeská kněžny Eleonory Amálie ze Schwarzenbergu, seznámíte se s Alžbětou Báthory, známou jako Čachtická paní, která se ráda koupala v krvi svých obětí. Na výstavě se objeví také Karlštejnská paní Kateřina Bechyňová z Komárova, která v polovině 16. století umučila nejméně 14 poddaných. Dále se seznámíte s vlkodlakem – bestií z Gévaudanu, nebo s věhlasným upírobijcem van Helsingem. Expozice skrývá také několik pohyblivých obrazů, které v sobě ukrývají krvelačné bestie.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 22.

    Tutanchamon na vlastní oči

    Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace na výstavě Tutanchamon RealExperience o životě a době faraona v pražském Národním muzeu. Čekají vás desítky exponátů, tajuplná atmosféra starého Egypta a fascinující multimediální součást expozice, která umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný vládce. Provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění. Výstava potrvá do konce ledna příštího roku.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zažijte výstavu Tutanchamon RealExperience v Národním muzeu. • VIDEO Ivan D. Hladík

Články odjinud

Dnešní horoskopy