Ústí nad Labem

Město Ústí nad Labem mělo těžkou historii. I tak se ale v jeho blízkosti nachází řada zajímavostí. Jednou z nich je jedna z největších zoologických zahrad v Česku, ve které žije více než 1000 zvířat. Skvělým cílem výletu je i zřícenina hradu Střekov nebo výletní zámeček Větruše. A spousta zajímavostí se nachází i v centru města. Přijďte se osvěžit do městských lázní, nebo navštivte kostel s nejšikmější věží v ČR.

Města a památky Ústeckého kraje

Pokud vás láká důlní historie, na Ústecku jste správně. Můžete navštívit například město Most, kde prostřednictvím exkurze poznáte jedny z největších důlních strojů ve střední Evropě. Most také nabízí řadu památek, jako například kostel Nanebevzetí Panny Marie. Dále můžete navštívit Děčín a jeho impozantní zámek. Milovníky gotických pevností potěší návštěva Litoměřic. A v okolí Klášterce nad Ohří se kromě úchvatného zámku nachází i zříceniny hradů Šumburk, Pernštejn nebo Egerberk.

Na kolo nebo pěšky - výlety po Ústecku

Jen zavázat boty a vyrazit. Ústecký kraj je protkán turistickými trasami a zajímavými místy. Vyražte například do okolí skalních útvarů Tiské stěny, odkud můžete pokračovat až na Děčínský Sněžník. Dalšími skvělými lokalitami pro pěší výlety jsou Litoměřice, Chomutov i Teplice. A pokud milujete cyklistiku a chcete spojit zdravou dávku kardia s poznáváním památek, vyzkoušejte například Labskou stezku.

 

Příroda přenádherná - Ústecký kraj

Navzdory důlním aktivitám v některých městech na Ústecku, existují zde lokality, které se vyplatí navštívit. Vyražte třeba do národního parku České Švýcarsko, který je vyhledávaný nejen díky svým unikátním pískovcovým útvarům. V této lokalitě se nachází i světově známá přírodní památka Pravčická brána, na které se mimo jiné natáčelo i několik scén filmu Letopisy Narnie. Milovníky zimních sportů zase nadchne cesta do Krušných hor.

Za koupáním na Ústecko

Pokud se chcete ochladit, pobavit nebo jen hledáte program pro sebe a děti, v Ústeckém kraji se nachází řada koupališť. Milovníky teplé vody uspokojí termální koupaliště Brná nebo Benešov nad Ploučnicí. Pokud se obejdete bez teplejší vody, skvěle si zaplavete v Litvínově i Duchcově. Hlavně děti potěší návštěva některého z aquaparků. Skvělou volbou je třeba ten Mostecký. Že si dáte radši něco přírodního? Skvělá volba! Nádrž Milada disponuje čistou vodou, krásnými plážemi a výbornou dostupností.

Tipy na dovolenou v Ústeckém kraji

Související odkazy: 

Krušné hory: 20 tipů, kde si nejlépe zalyžujete

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj 

Putování letním Českem: 6 tipů na výlety Českým Středohořím 

Zámek Jezeří 

České Švýcarsko: Brána do pohádky! Vejděte!