Na přelomu 13. a 14. století byl původně gotický hrad založen v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka. V průběhu třicetileté války sloužil Bouzov jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. Roku 1696 získal hrad Řád německých rytířů. Do dnešní podoby byl hrad upraven přestavbou v letech 1895 až 1910 na popud arcivévody Evžena Habsburského, tehdejšího velmistra řádu. V roce 1939 hrad zabavili nacisté a sloužil jako skladiště zabaveného majetku. Říšský vedoucí SS Heinrich Himmler se do Bouzova zamiloval a hodlal z něj zřídit jeden z hradů černého řádu SS.

Otevírací doba:

Duben, říjen: 9:00 – 15:00 (každý den)
Květen, červen, září: 9:00 – 16:00 (každý den)
Červenec, srpen: 9:00 – 17:00 (každý den)

Polední přestávka pokladny je od 12:00 do 12:30 hodin

Internet: www.hrad-bouzov.cz; telefon: 775 888 960

Významný zámecký pán

Evžen Habsburský (21. 5. 1863, Židlochovice- 30. 12 1954, severoitalské Merano)

Rakouský arcivévoda, který v letech 1894-1923 působil jako velmistr Řádu německých rytířů. Během 1. světové války byl velitelem rakouských vojsk na frontě. Podařilo se mu geniálně přestavět Bouzov do dnešní podoby. Vnitřní vybavení hradu z části pochází ze soukromých sbírek arcivévody Evžena a z části se jedná o předměty vyrobené speciálně pro hrad Bouzov.

Hradní perličky

Hrad svou romantickou fotogeničností už dlouhá léta láká filmaře. Natáčely se tady oblíbené pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, O Janovi a jeho podivuhodném příteli či Arabela se vrací. Zmínit můžeme i letní komedii Kopretiny pro zámeckou paní.

Unikátní jsou dva funkční padací mosty a padací mříž, které mohou návštěvníci spatřit při slavnostních příležitostech v provozu.

V roce 1929 poctil hrad svou návštěvou prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Tipy na výlety po okolí

Do Mladečských jeskyní

Nacházejí se v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Složitý labyrint puklinových chodeb a dómů je vytvořen ve vápencovém vrchu Třesín. Podzemní prostory jsou bohatě zdobeny krápníky.

Více na www.jeskynecr.cz

Muzeum tvarůžků

Vstup do Muzea olomouckých tvarůžků v Lošticích začíná v bývalých stájích, kde se návštěvníci dozví o historii unikátních Olomouckých tvarůžků a rodu Wesselsů, který je začal vyrábět. Dál pak sleduje linii výroby od zpracování tvarohu, formování a koupání tvarůžků, až po jejich balení.

Více na www.tvaruzky.cz

Fotogalerie
4 fotografie