Černé moře, a především Bulharsko na žebříčku dovolených neustále stoupá. Má čisté moře, záplavu atrakcí i hotely na světové úrovni. A také je bezpečné, můžete sem přiletět jen na občanku a na řadě míst se domluvíte i česky. V nabídce českých cestovek přitom ještě touto dobou můžete najít nejen levné hotely, ale i ty kvalitní čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové s rodinnými pokoji. A ty už později nebudou vůbec k dostání. Poradíme, jak si vybrat dobře.

• Délka pobřeží: 378 km

• Rozloha: 110 993,6 km2

• Ideální počasí: červen až září, teploty přes 30 °C

• Měna: bulharský lev (BGN), 1 BGN = 13 Kč

Bulharsko je už 12 let v EU, ke vstupu do země stačí občanský průkaz

• Doba trvání letu: cca 2 hodiny

Zdraví a krása

Pokud vás trápí zdravotní obtíže, nemůžete v Bulharsku prakticky šlápnout vedle. Zdejší bahenní lázně jsou vyhlášené. Snad nejznámější najdete v Pomorii, kde se bahno z místního jezera používá k léčbě neduhů už po staletí. Lázně s bahenními kúrami ale najdete i ve Varně, Albeně, Balčiku, Primorsku, Achtopolu, Slunečním pobřeží, Sozopolu i v Kitenu. Léčivou atmosféru najdete i ve Sv. Konstantinu a Heleně, kde se horké minerální prameny a čerstvý vzduch používaly k léčení ve zdejším klášteře.

Příroda a klid

Klidnější střediska najdete především na jihu Bulharska. Mezi ta známější, ideální pro rodinnou dovolenou, patří Primorsko, Lozenec, Kiten nebo Carevo. Jsou tu písečné pláže s možností vodních sportů a zábavy, ale současně jste jen pár kroků od přírody. V blízkosti je přírodní rezervace Ropotamo s vodními liliemi a možností lodních výletů, nebo tajemné pohoří Strandža, kde se v horských vesničkách udržuje folklor a praktikují tajemné rituály zahrnující tanec na žhavých uhlících.

Bohatá historie

Bulharské pobřeží má bohatou historii. A nejsou to jen historická města Varna a Burgas či klášter Aladža ve skalách nedaleko Slunečného pobřeží. Zažít ji můžete třeba v malebném Nesebaru, kde najdete labyrint uliček z 10. až 13. století, chráněný UNESCO. Milovníky historie okouzlí i Sozopol nebo letovisko Balčik na severu s botanickou zahradou a letohrádkem rumunské královny.

Zábava a sporty

Zábava má v Bulharsku dvě synonyma – Slunečné pobřeží a Zlaté písky. Jsou to největší a nejznámější oblasti pobřeží a mají mnohé společné. Kilometry dlouhých krásných písečných pláží, velmi živá střediska s veškerým zázemím a možnostmi zábavy, nákupy, diskotéky, akvaparky, lunaparky a výběr od nejlevnějších penzionů po luxusní resorty. A také možnost vyrazit do blízkého města, které nabídku zábavy ještě znásobí. Ze Slunečného pobřeží do Burgasu a ze Zlatých písků do Varny.

Populární akvaparky

O tom, že bulharské pobřeží je plné zábavy, svědčí i množství akvaparků, na které tu narazíte. V menším provedení je najdete i v některých hotelech, jiné jsou určené i pro veřejnost. Mezi ty nejznámější patří Action Aquapark na Slunečném pobřeží, Aquapolis na Zlatých píscích, Aqua Paradise Nesebar, Aqua Planet Primorsko, Sunset Waterpark Pomorie, Aquapark Atlantida Elenite, Aquamania Albena nebo Aquapark Neptun Sozopol.

Fotogalerie
23 fotografií