Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 důvodů, proč jet na dovolenou do Bulharska

/
  • Pláž v Djuni u Sozopole
    20. srpna 2019 ● 16:55

    Představte si moře prohřáté poledním sluncem, pláže s jemným pískem, vzduch prosycený vůní růží a špetku romantiky ve starobylých městech navečer. A teď si k tomu přidejte finanční dostupnost, malou vzdálenost a vyjde vám z toho Bulharsko. Že to pro vás není atraktivní destinace? Přečtěte si pět důvodů, které vás přesvědčí o opaku.

  • 1.

    Vysoký komfort a nízké náklady

    Bulharsko je nádherná, a přitom stále ještě relativně levná destinace, jíž tak trochu ublížila pověst socialistického skanzenu. Největší pobřežní letovisko, Slunečné pobřeží, bylo už počtvrté za sebou vyhlášeno nejlevnější plážovou destinací v Evropě. A to je dost přesvědčivý argument.

    Za tříchodové menu v restauraci tady nezaplatíte víc než 300 korun. A pokud jste zvyklí dát si občas před spaním dvě deci, lahev kvalitního vína pořídíte již za 140 korun.

    V Nessebaru na vás dýchne historická atmosféra, ale užijete si tu i koupání
    Autor: iStock

  • 2.

    Romantika a bohatá historie

    Nejromantičtějším přímořským městečkem, jehož krásu obdivoval už římský básník Ovidius, je jistě Balčik. Městu dominuje bílá stavba v orientálním stylu s minaretem, již nechala vystavět rumunská královna Marie. Inspirací jí prý byla hluboká láska k perskému princi. Dnes je letohrádek součástí botanické zahrady. Za zvláštní pozornost stojí také jedno z nejstarších obývaných měst na světě – Plovdiv, jehož kořeny sahají až 6000 let nazpět. Věhlas mu přinesla mimo jiné unikátní sbírka zachovalých římských staveb. Zpátky v čase vás vrátí i návštěva historického města Koprivštica, které bývalo srdcem bulharské revoluce proti Osmanské říši.

    Hledáte-li tip na zajímavý jednodenní výlet, pak zamiřte do bulharské metropole. Když se na Sofii podíváte z výšky, spatříte ji, jak dlí v hluboké kotlině sevřené z jihu majestátním masivem Vitoša a ze severu zalesněnými kopci pohoří Stara Planina. Centrum přitom pohodlně projdete pěšky. Pravděpodobně vás tu mile překvapí koncentrace kaváren, barů či nočních klubů.

    Sofia
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Dobrodružství, klid i vůně

    Hory zaujímají v Bulharsku okolo 60 procent rozlohy a většina turistů je zatím spíše míjí. K vysokohorské turistice svádí mýty opředená majestátní pohoří Rila a Pirin či Stara Planina.

    Až zatoužíte na chvíli utišit mysl a najít trochu klidu, zavítejte do některého z více než stovky bulharských klášterů. Podnikněte výpravu ke skalnímu klášteru Aladža manastir, vytesanému do pískovcové skály. V horách ukrytým skvostem je i Rilský klášter, od roku 1983 kulturní památka pod záštitou UNESCO.

    Věděli jste, že Bulharsko je spolu s Tureckem největším světovým producentem růžového oleje? Techniku jeho produkce tu bez velkých změn zachovávají už více než 350 let. Většina růží se pěstuje na plantážích v oblasti Kazanlaku, přezdívaném Růžové údolí.

    Pohoří Pirin
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Pestrý jídelníček Bulharů

    Bulharská kuchyně, jež propojuje evropskou tradici s tou orientální, patří k nejzdravějším v celé Evropě. Nemusíte se tak bát, že byste na dovolené příliš hřešili.

    Tradiční pokrmy vás překvapí výrazným kořením, které nikde jinde neroste (například čubřicou). Po jídle si dopřejte jeden z nejoblíbenějších nápojů, domácí pálenku rakiji, na niž Bulhaři nedají dopustit.

    Bulharské Meze
    Autor: iStock

  • 5.

    Slaná, anebo sladká voda? Obojí!

    Málokde na světě můžete střídat koupání ve sladké a slané vodě, jako je tomu právě v Bulharsku. Tato turisty neobjevená rarita je chloubou přírodní rezervace Ropotamo, pojmenované podle stejnojmenné řeky. Rozlehlou pláž tu totiž z jedné strany obklopuje jezero a z druhé moře. Spokojíte-li se jen s mořem, pak můžete zamířit do kteréhokoliv dovolenkového resortu.

    Na místních plážích se prakticky nevyskytují pichlaví mořští ježci a medúzy jsou tak malé, že vás požahají jen mírně. Stát se to ale může.

    Místem snů pro ty, kteří chtějí strávit dovolenou chytáním bronzu a dováděním v moři, je pláž Cacao na Slunečném pobřeží.

    Fotogalerie
    50 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy