Podle slovenského webu Nový čas Emília Zimková, které se často říkalo jenom Milka, zemřela 30. května. Naposledy vydechla v nemocnici. Smutnou zprávu pak veřejnosti potvrdila jak hereččina dcera Milina Zimková, tak i její bývalý manžel Ondrej Zimka (85), který je uznávaným akademickým malířem.

Milka Zimková se narodila 1. srpna 1951 ve východoslovenské obci Okružná. Vystudovala herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, po jejím skončení působila jako herečka v Divadle pro děti a mládež v Trnavě. V rámci divadla jednoho herce se věnovala divadelnímu žánru monodramatu. Pro svá vystoupení si tato dáma obvykle psala vlastní scénáře. 

Jako herečka se zviditelnila zejména ztvárněním hlavní postavy v kultovním filmu Pásla kone na betóne, natočeném podle jejího stejnojmenného knižního debutu z roku 1980. Do myslí českých diváků se ale jistě nejvíce zapsala v kultovním snímku režiséra Karla Smyczka (73) s názvem Proč?, v němž ztvárnila postavu průvodčí, kterou se fotbaloví chuligáni pokusili vyhodit za jízdy z vlaku.

Video
Video se připravuje ...

ČESKEJ BIJÁK - KAREL SMYCZEK Videohub

Herečka měla na kontě nejenom několik ocenění filmových či titul (slovenské) Osobnosti roku, ale vázaly se k ní i úspěchy na poli literatury. V roce 2001 obdržela Cenu za knihu roku - Bez slov. Svá literární díla Zimková umisťovala vždy do prostředí východoslovenského venkova, kde za použití výrazného nářečí vykreslovala osudy žen, které hledají životní štěstí.

Fotogalerie
18 fotografií