Náš svět opustila Raquel Welchová. Slavná herečka měla mnoho vrstev. Dokázala hrát v dramatech jako Tři mušketýři, kde za postavu paní Bonacieux získala Zlatý glóbus, nebo klidně v odlehčených komediích jako Bláznivá střela nebo Zvíře s Jeanem-Paulem Belmondem. Zemřela ve věku 82 let.

O jejím skonu informovala krátce její rodina. Příčinou smrti podle nich byla krátká a náhlá nemoc. Přesný důvod zatím není ještě znám.

Kráska s jihoamerickými kořeny, vlastním jménem Jo Raquel Tejadaová, se narodila 5. září 1940 v Chicagu jako nejstarší ze tří dětí bolivijského inženýra a anglické herečky. Ve dvou letech se s rodiči přestěhovala do Kalifornie. Již odmala zpívala, tančila a hrála ve školních divadelních představeních. Během dospívání zjistila, že kromě uměleckého nadání může využít i své půvaby, a tak se úspěšně zúčastnila různých soutěží krásy.

V Hollywoodu, který se vydala dobýt v roce 1963, se Welchová zpočátku živila jako modelka, číšnice v barech či hlasatelka počasí. Poprvé zazářila ve filmu Milion let před Kristem (1966), v dobrodružném snímku z pravěku, v němž se pohybovala v odvážných kožených oblečcích. Zatímco pro Ameriku byla především sexuálním symbolem, v Evropě dostávala i jiné nabídky. Zahrála si například ve snímku slavného italského režiséra Vittoria De Sicy Největší balík ze všech z roku 1968.

Od 80. let ale její filmová kariéra začala uvadat, s čímž souvisel i spor se společností MGM okolo obsazení slíbené role ve filmu Plechárna jinou herečkou. Spor sice vyhrála, dveře k zajímavým filmům se jí ale ještě více přivřely.

Větší šanci Welchová dostala v televizi a v roce 1982 také debutovala na Broadwayi. Kromě klesající popularity se musela vyrovnávat i s přibývajícím věkem. „Všichni se shodneme na tom, že stárnutí je náročné, ale věřte mi, je jím ještě víc pro blednoucí sexsymbol,“ napsala později ve své knize.

Televizní obrazovka jí ale kromě různých revuálních pořadů nabídla i opravdové herecké příležitosti. Jednu ze svých nejlepších rolí vytvořila v dramatu Právo na smrt (1987), v němž na motivy skutečného příběhu hrála na smrt nemocnou ženu. Také vydala knihu o cvičení a zdravém životním stylu.

Welchová, jež v pozdějších letech trávila nejvíce času na svém soukromém ostrově Mustique, byla čtyřikrát vdaná. Již v 17 letech se na střední škole vdala za spolužáka Jamese, za dva roky se jim v listopadu 1959 narodil syn Damon a za další dva roky dcera Tahnee, která je dnes rovněž herečkou. Už v Hollywoodu potkala Patricka Curtise, bývalou dětskou hereckou hvězdu, jenž se stal jejím manažerem a posléze i manželem. Potřetí se provdala za režiséra Andrého Weinfelda a jejím čtvrtým manželem byl Richard Palmer.

Poslední rolí v jejím životě byl film z roku 2017 Milovník po přechodu.

Video
Video se připravuje ...

Druhý pohřeb Jeana-Paula Belmonda (†88): Rodina a přátelé se loučili v kostele, dorazil i Delon. Reuters

Fotogalerie
37 fotografií