Akademici v letošním roce hodnotí 32 hraných celovečerních filmů. O nominacích, které vyhlásí 17. ledna, začínají hlasovat dnes. Výroční ceny v nadcházejícím ročníku udělí ve 21 kategoriích. ČTK o tom za pořadatele informovala Silvie Marková.

Kreativní supervize byla svěřena režisérce Tereze Kopáčové a režisérem večera bude Michael Čech. Autorkou vizuálního stylu 29. Českého lva je grafička Jana Krchová. Ceremoniál nabídne v přímém přenosu Česká televize.

"Navzdory zavřeným kinům v první polovině letošního roku lze rok 2021 označit za rok filmových premiér. Akademici hodnotí úctyhodných 32 hraných celovečerních filmů. Z celkem 33 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 16 snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat," uvedla výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Akademici hlasují také o 16 televizních dílech, tato kategorie je druhým rokem otevřena i dílům distribuovaným prostřednictvím internetu. Sošku Českého lva si v březnu mohou odnést i některé ze sedmi animovaných a 13 krátkých filmů. Patnáctičlenné prezídium ČFTA také každoročně oceňuje mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v audiovizi.

Slavnostní předávání cen se v roce 2022 uskuteční poprvé pod taktovkou režisérky Kopáčové, která má na svém kontě například seriál Ochránce nebo televizní film Metanol. "Mám tuhle slavnost českých filmařů velmi ráda a je to jeden z mála žánrů, které jsem si zatím nevyzkoušela. Jako typický kozoroh jsem se rozhodla, že zkusím zdolat i tenhle kopec, a až dodatečně zjistila, že je o dost vyšší, než se mi zezdola zdálo," podotkla.

Novou zkušeností bude moderování Českého lva také pro Havelku. "Předávání uměleckých cen v přímém přenosu je trochu jako divadelní představení. Má to začátek a konec a mezitím se může stát cokoli. A to je na tom lákavé. Zároveň nikdy nejsou spokojeni všichni," řekl.

Jako nejlepší celovečerní film roku 2020 letos v březnu ČFTA vyhlásila snímek Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. Snímek o lidovém léčiteli proměnil pět ze 14 nominací. Nejvíce cen na ceremoniálu v pražském Rudolfinu získal snímek Bohdana Slámy Krajina ve stínu, který měl nominací 15. Jeho tvůrci si odnesli šest cen včetně té za scénář a nejlepší ženský herecký výkon. Ocenění za mimořádný přínos české kinematografii dostal režisér a scenárista Hynek Bočan. Vzhledem k tehdejším protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil bez diváků.