A Věra, která excelovala v pařížské Olympii a pro Karla Gotta (†80) byla múzou, si vybrala Bubenečský hřbitov v Praze, kam ráda i chodila. „Rodiče máme v Suchdole, v Bubenči je ale pohřben jeden z našich bratrů,“ řekl Blesku Věřin bratr, kytarista František Gondolán (72), s tím, že rodina teď musí koupit místo pro zpěvaččin poslední odpočinek a postarat se o hrob.

A nejslavnější ze sourozenců Gondolánových, zpěvák a kontrabasista Antonín Gondolán (78), se zase ve švýcarském Lucernu, kde Věra zemřela, musí postarat o dost složitý převoz rakve. „Rádi bychom na hřbitově rozloučení jen v kruhu rodinném a nejbližších přátel,“ poznamenal ještě František s tím, že rozloučení by mělo proběhnout pouze za živého zpěvu Ondřeje Havelky.

Ten zatím s rodinou tráví dny v druhém domově na Fuerteventuře. „Kvůli Věře všichni rádi přiletíme. Jen musíme vědět dopředu datum pohřbu. Letadla odsud nelétají každý den,“ komentovala Havelkova manželka Alice Kovácsová (54). Velká kamarádka Věry, se kterou ji seznámil někdejší přítel Karel Gott (†80), a ona potom zase Věru seznámila s manželem Ondřejem.

S jeho Melody Makers pak Věra vystupovala deset let. „Spolupráce s ní byla nezapomenutelná. Byla obrovský talent a ten romský feeling dokázala bravurně transformovat do jazzu. V projevu byla spontánní, upřímná, nespoutaná. Byl to zároveň krásný člověk s velkým srdcem,“ svěřil Blesku Havelka s tím, že Gondolánová se stala okamžitě součástí jeho rodiny.

Žádné rodinné sezení se bez ní neobešlo. Zpěvačku si zamilovaly i jejich děti Rozárka a Hugo. Spolupráce s Věrou byla časem ale stále méně častá, řídila se tím, jak nemoc postupovala. Definitivně skončila, když už Věra opravdu nemohla. „Jsem ale šťasten, protože nahrávky s ní máme na dvou cédéčkách, a to považuji za náš velký poklad,“ komentuje Havelka.

S Věrou naposledy s Alicí mluvili na Štědrý den. „Bylo to přes face. Měla na hlavě sice už kulicha, byla s ní ale obrovská sranda. Vyprávěla cikánský vtipy a byla veselá,“ vzpomíná Ondřej.

Před 10 lety onemocněla Věra Gondolánová rakovinou prsu, potom byla s nemocí jednou nahoře, jednou dole. Před dvěma lety jí ale diagnostikovali rakovinou plic. A tak odjela z Prahy za sestrou do Švýcarska, kde se léčila. „Neměla české občanství, a tudíž zde nebyla pojištěna. Ve Švýcarsku ji operovali, měla chemoterapie. Umírala v náručí manžela, kterého si vzala v Austrálii, kam emigrovala. Moc ji miloval,“ svěřil bratr František.

Fotogalerie
36 fotografií