Otci malé pacientky půl hodiny po jejím přijetí na dětské stomatologii lékařka oznámila: „Vypadá to na zlomenou dolní čelist, nějaké zoubky vypadly ven... Kvůli bolesti to je komplikované vyšetřit.“

Zuzka byla vrtulníkem záchranné služby přivezena do Motola poté, co ji kůň nešťastně trefil kopytem do obličeje. V šoku, s pláčem a ztrátou paměti ji přijali rovnou na stomatologickou kliniku. „Vaše dcera utrpěla závažný úraz, má dvojnásobně zlomenou dolní čelist, jsou ohrožené i zuby. Poraněnu má i horní čelist a odlomený dásňový výběžek se dvěma zuby, vraženými až do nosu. Musíme ji operovat,“ sdělil Zuzanině mamince MUDr. Milan Hubáček.

Lékař při zákroku zjistil, že některé zuby jsou na tom hůř, než očekávali. Naštěstí pro ni to byly »jen« mléčné zuby. Po operaci nemohla Zuzka několik dnů jíst, ale zotavovala se rychle. Rekonvalescence probíhala zhruba šest týdnů. Dnes opět jezdí na koni a uvažuje o plastice, při níž by se zbavila jizev ve tváři.

Podle MUDr. Milana Hubáčka je poranění obličeje způsobené kopnutím koně spíše raritou. „U nás zachytíme takovéto úrazy asi čtyřikrát ročně. Nejčastější příčinou jsou různé pády, dopravní nehody a napadení hrubou silou,“ říká.

Fotogalerie
7 fotografií