Královská rodina zřejmě o Vánocích zrovna neodpočívá. Alespoň to tak vypadá podle toho, co se objevilo na oficiálním twitterovém profilu Kensingtonského paláce. „Zůstaňte naladěni na naše první oznámení roku 2020, již brzy,“ stálo v záhadném příspěvku, který zamotal hlavu nejednomu fanouškovi Kate a Williama

Přece jen nebývá úplně zvykem, aby šlechta během vánočních svátků oznamovala velké novinky. Podle odborníků se tak jedná o jemné porušení královských tradic, ovšem jedná se o moudré rozhodnutí, jelikož konec roku bývá poměrně »ticho po pěšině«, a tak se dostane tomuto oznámení Kensingtonského paláce jistě velké pozornosti.

Ostatně mnozí Britové byli hned na trní a přemýšleli, o jakou novinku by se mohlo jednat. Samozřejmě řadu z nich napadlo, že by vévodkyně z Cambridge mohla být počtvrté těhotná. „Další dítě?“ ptali se lidé na twitteru zvědavě a už dopředu se radovali z potenciálního sourozence prince George (6), princezny Charlotte (4) a prince Louise (1). 

Ovšem převládala spíše teorie, že se oznámení bude týkat oficiálních cest, jelikož si všímavější z fanoušků povšimli, že k textu je připojen i malý obrázek zeměkoule. Proto spekulovali, že královská dvojice příští rok zřejmě vyrazí opět do zahraničí (nedávno navštívili Pákistán). A nakonec to nebylo ani tak daleko od pravdy. Zeměkoule ovšem neznačila cestování, nýbrž ochranu životního prostředí.

Záchrana Země?

V době, kdy celý svět řeší Gretu Thunbergovou (16) a její snahu zachránit naši planetu, přichází i vévoda s vévodkyní s podobnou snahou. Podle všeho už přes rok chystají iniciativu, která má pozornost světa přenést k hledání odpovědí na největší problémy, které v současnosti ohrožují Zemi.

„Země je v bodě zlomu a čelíme neúprosné volbě – buď se budeme chovat stejně a nevratně zničíme naši planetu, nebo si vzpomeneme na naši jedinečnou moc coby lidských bytostí a naši schopnost vést, inovovat a řešit problémy,“ uvedl v prohlášení William a oznámil založení speciální ceny The Earthshot Prize, která má motivovat a inspirovat novou generaci, aby přemýšlela jinak a pomohla v následující dekádě změnit svět k lepšímu.

Otázky životního prostředí ostatně řeší i princ Harry (35) s manželkou Meghan(38), kteří ale na podzim během svého turné po jižní Africe sklidili velkou kritiku za to, že několikrát letěli soukromými letadly, a sami tak ve výsledku měli na přírodu negativní dopad, i když jen v malém měřítku. 

V novém roce možná přibydou Kate a Williamovi i nějaké další povinnosti, které zatím nebyly zveřejněny. Přece jen poté, co byl princ Andrew (59) nucen odstoupit kvůli skandálu kolem Jeffreyho Epsteina (†66), několik charitativních organizací, které dosud zastupoval, jsou bez patronů. 

Fotogalerie
84 fotografií