V kuchyni mají bedly široké využití, hodí se dokonce i na sušení. Nejčastěji se využívá masitý klobouk, noha je tužší, je třeba ji dlouho podusit, skvělá je na přípravu úžasně aromatického houbového koření. Stačí nohy rozkrájet, usušit a pak rozemlít na prášek. Ten pak můžete přidat všude tam, kde chcete zvýraznit houbovou chuť.

Klobouky bedel se hodí pro připravu smaženici, do polévek, omáček, houbových gulášů, skvělé jsou z nich houbové škvarky a řízky, ať už připravené klasicky v trojobalu nebo na přírodno. A výborná z nich je také dršťková polévka.  

Recept na dršťkovou polévku z bedel

Díky tomu, že jsou klobouky bedel masité a tužší, jsou právě pro přípravu falešné dršťkovky přímo ideální. Nebojte se nakrájet je na dlouhé proužky, aby se co nejvíc podobaly klasickým hovězím dršťkám, které kvůli jejich specifické chuti a vůni nemusí mít každý rád. Bedlová dršťkovka je tak adekvátní náhradou.

Suroviny (na 4 porce):

1 střední cibule
kousek uzeného špeku
2 stroužky česneku
1 střední mrkev
lžíce sádla
drcený kmín
rajčatová pasta nebo protlak
papriková pasta
sladká paprika
hladká mouka
1,3 l vývarů (nejlépe hovězí nebo vepřový)
6 velkých klobouků bedel
bobkový list
libeček
majoránka
sůl
pepř mletý

Postup:

1. Klobouky bedel očistěte, loupání není vůbec nutné, stačí nožem seškrábnout nečistoty a odstávající povrchové šupinky, a nakrájejte je podélně na delší proužky.

2. Cibuli a špek nakrájejte nadrobno, v kastrolu rozehřejte sádlo a obě ingredience orestujte dozlatova. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, krátce ji zarestujte a přidejte prolisovaný česnek, který nechte jen rozvonět.

3. Pak přidejte kmín, sladkou papriku a znovu za stálého míchání krátce zarestujte. Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte i papriku pálivou.

4. Vše zaprašte moukou, opět za stálého míchání zarestujte, přidejte paprikovou a rajčatovou pastu, případně rajský protlak, zamíchejte a zalijte vývarem.

5. Přidejte pokrájené bedly, bobkový list, libeček a vařte asi 15-20 minut, dokud houby nezměknou.

6. Dochuťte rozemnutou majoránkou, solí a pepřem. Polévka je lepší druhý den, až se rozleží.