„Zatímco u nás se křemenáče považují za jedny z nejlepších hub vůbec, třeba v Norsku je mají za jedovaté,“ podotýká mykolog.  A to je určitě škoda, protože třeba křemenáč osikový, který u nás patří k nejoblíbenějším, najde v kuchyni všestranné uplatnění.

Nejlepší na houbové řízky. Jak ještě zpracovat křemenáč osikový?

Nejlepší je ale na řízky. „Ty se totiž kromě výrazné houbové chuti vyznačují tím, že krásně drží tvar a nesplasknou, tak jako řízky z jiných hub. Řízky z křemenáče osikového patří k opravdovým delikatesám,“ říká mykolog Miloš Krčil s tím, že výborná je ale tato houba, která bývá jen výjimečně červivá, také naložená v octovém nálevu, na sušení, i do různých směsí.

Jen jednou věcí se ale při jejím zpracování nenechte překvapit. Během tepelné úpravy i sušení její dužnina zčerná, ale bát se nemusíte, na chuť to nemá žádný vliv. Toto platí pro všechny druhy křemenáčů, ale i kozáků.

Kde roste a jak ho poznat?

„Pokud naleznete křemenáče osikového, můžete si být jistí, že na stejném místě vyroste i za rok. Proto si zkušení houbaři své fleky hlídají,“ říká mykolog. Také se nezapomeňte podívat okolo, roste totiž hojně a často ve skupinkách. Víte, jaké důležité znaky je potřeba znát, abyste si byli jisti, že je to právě křemenáč osikový? Tady jsou ty hlavní.

1. Roste pod osikami nebo topoly, nalézt ho můžete v lese nebo jeho blízkosti v trávě, vždy ale v dosahu kořenů stromů. Tato středně velká houba má sezonu od května do října.

2. Výrazný, oranžovo červený klobouk. To je další určující znak, díky kterému se křemenáč osikový nedá v lese přehlédnout.  Klobouk je jemně plstnatý, v mládí má výrazně kulovitý tvar a jeho okraj je připojený k noze. Později se ale rozprostře.

3. Noha je mohutná, vysoká a statná, může být široká i 4 cm a u země se trochu rozšiřuje. Nejprve je čistě bílá, pokrytá bílými šupinkami, které ale později tmavnou.

Mezi další znaky patří rourky, které jsou nejprve bělavé až smetanové, ale později jdou do šedohnědé až šedoolivové. Při otlaku tmavnou. Dužnina je bílá a pevná, pokud do ní ale říznete,  zbarví se rychle do šedorůžové, po čase jde do šedohnědé a nakonec zčerná.

Křemenáč osikový, skvělá houba pro začátečníky

„Křemenáč osikový je svým vzhledem téměř nezaměnitelný a ani nezkušený houbař by ho neměl zaměnit s jinou nejedlou, natož jedovatou houbou,“ říká mykolog. Tím se stává ideální houbou pro začátečníky. Podobný je jen dalším druhům křemenáčů – někteří houbaři mezi nimi ani nerozlišují.

Křemenáče osikového i další, jemu podobné křemenáče si prohlédněte ve fotogalerii.