Že bedly nesbíráte? Děláte chybu! Jde o jednu z nejchutnějších hub. Syrová má jemnou houbovou vůni a lahodnou chuť po oříšcích. Konzumují se nejčastěji masité klobouky, noha je dost tuhá, proto se v kuchyni příliš nevyužívá. Přesto jí nemusíte vyhazovat. Nakrájenou na kousky jí usušte a namelte do domácího houbového koření.

Recept na guláš z bedel

Bedly můžete připravit obalované a smažené jako řízky, na kmíně jako houbové škvarky, v polévce a zapomenout samozřejmě nesmíme ani na vynikající guláš, který zachutná i zapřisáhlým masožroutům.

Ingredience (na 4 porce):

  • 600 g masitých bedel (s uzavřenými nebo polozavřenými klobouky)
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • drcený kmín
  • majoránka
  • voda nebo vývar
  • trocha hladké mouky na zahuštění
  • sůl
  • pepř

Podle chuti:

  • pálivá paprika
  • uzená paprika

 

Postup:

1. Bedly očistěte, nožičky odkrojte, nechte z nich jen cca 2 centimetry, mladé klobouky rozkrojte na čtvrtiny, maximálně na osminy. Pokud použijete už rozevřené bedly, nakrájejte je na silnější plátky.

2. Uzenou slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do většího hrnce škvařit. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte ke škvařící se slanině. Orestujte ji dozlatova.

3. Přidejte lžíci sádla, drcený kmín a část najemno nasekaného česneku. Krátce zarestujte. Pozor, aby se vám česnek nespálil.

4. Základ na guláš zaprašte sladkou paprikou a opět krátce zarestuje. Pozor, když to přeženete, pokrm zhořkne.

5. Přidejte protlak, mouku, zamíchejte a zalijte trochou vody nebo vývaru. Pak přisypte pokrájené bedly, osolte je a krátce poduste.

6. Obsah hrnce zalijte vodou či vývarem jen tak, aby špičky hub byly lehce koukaly ven a za občasného míchání vařte asi 15–20 minut.

7. Ve finále guláš dochuťte zbytkem česneku, čerstvě mletým černým pepřem a majoránkou.

8. Nakonec přidejte pro barvu trochu červené papriky rozetřené v másle, nebo rozmíchané v oleji, guláš pak bude mít nádherně červenou barvu.

9. Servírujte s čerstvým chlebem, kynutým houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.