Že bedly nesbíráte? Děláte chybu! Jde o jednu z nejchutnějších hub. Syrová má jemnou houbovou vůni a lahodnou chuť po oříšcích. Konzumují se nejčastěji masité klobouky, noha je dost tuhá, proto se v kuchyni příliš nevyužívá. Přesto jí nemusíte vyhazovat. Nakrájenou na kousky jí usušte a namelte do domácího houbového koření.
Recept na guláš z bedel
Bedly můžete připravit obalované a smažené jako řízky, na kmíně jako houbové škvarky, v polévce a zapomenout samozřejmě nesmíme ani na vynikající guláš, který zachutná i zapřisáhlým masožroutům.
Ingredience (na 4 porce):
- 600 g masitých bedel (s uzavřenými nebo polozavřenými klobouky)
- 100 g uzené slaniny
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce sladké papriky
- 2 lžíce rajského protlaku
- drcený kmín
- majoránka
- voda nebo vývar
- trocha hladké mouky na zahuštění
- sůl
- pepř
Podle chuti:
- pálivá paprika
- uzená paprika
Postup:
1. Bedly očistěte, nožičky odkrojte, nechte z nich jen cca 2 centimetry, mladé klobouky rozkrojte na čtvrtiny, maximálně na osminy. Pokud použijete už rozevřené bedly, nakrájejte je na silnější plátky.
2. Uzenou slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do většího hrnce škvařit. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte ke škvařící se slanině. Orestujte ji dozlatova.
3. Přidejte lžíci sádla, drcený kmín a část najemno nasekaného česneku. Krátce zarestujte. Pozor, aby se vám česnek nespálil.
4. Základ na guláš zaprašte sladkou paprikou a opět krátce zarestuje. Pozor, když to přeženete, pokrm zhořkne.
5. Přidejte protlak, mouku, zamíchejte a zalijte trochou vody nebo vývaru. Pak přisypte pokrájené bedly, osolte je a krátce poduste.
6. Obsah hrnce zalijte vodou či vývarem jen tak, aby špičky hub byly lehce koukaly ven a za občasného míchání vařte asi 15–20 minut.
7. Ve finále guláš dochuťte zbytkem česneku, čerstvě mletým černým pepřem a majoránkou.
8. Nakonec přidejte pro barvu trochu červené papriky rozetřené v másle, nebo rozmíchané v oleji, guláš pak bude mít nádherně červenou barvu.
9. Servírujte s čerstvým chlebem, kynutým houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.