Václavky mají charakteristické výrazné aroma a jsou mírně pikantní. V syrovém stavu jsou natrpklé, tepelnou úpravou se však tato vlastnost ztrácí. Určitě je pořádně povařte, nejméně 20 až 25 minut, jinak hrozí zažívací potíže. Zpracovávají se jen klobouky, protože nožičky jsou moc tuhé. Nejčastěji se z václavek připravuje guláš nebo polévka, velmi oblíbené jsou také václavky nakládané v octě, na které vám přinášíme recept.

Recept na václavky nakládané v octě

Ingredience:

  • 500 g václavek (jen hlavičky)
  • česnek
  • cibule

Na předvaření:

  • 2 litry vody
  • 2 zarovnané lžíce soli
  • 20 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy

Na lák:

  • 600 ml vody
  • 200 ml octa
  • 60 g cukru
  • 20 g soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • ½ lžičky kuliček koriandru

Postup:

1. Václavky očistěte, menší kloboučky nechte vcelku, větší můžete podle potřeby nakrájet, a vložte je do hrnce s osolenou vodou a kořením. Houby musí být zcela ponořené. Přiveďte je k varu a vařte asi 20–25 minut. Během varu sbírejte z povrchu vznikající pěnu.

2. Mezitím si připravte lák. Všechny suroviny v hrnci přiveďte k varu a vařte po dobu asi 5 minut.

3. Houby slijte přes sítko, prolijte studenou vodou a nechte okapat. Pokud vám vadí „sliz“, který se po naložení na houbách objeví, propláchněte je ještě několikrát.

4. Předvařené václavky narovnejte do sklenic, do každé přidejte stroužek česneku a měsíček cibule a zalijte ještě horkým nálevem. Pokud máte raději pikantnější pokrmy, přidejte ještě kousek feferonky.

5. Zavíčkujte a sterilujte při 80 °C minimálně 30 minut.

6. Zavařené václavky uložte na tmavé a chladné místo a nechte je asi 3 – 4 týdny odležet. Spotřebujte je do 2 let od zavaření.