Žampion zápašný má dlouhou sezonu. Roste od května až do listopadu a navíc poměrně hojně. Je tedy pravděpodobné, že pokud rádi sbíráte právě žampiony, určitě se s ním setkáte.

Jak poznat žampion zápašný? Soustřeďte se na 2 hlavní znaky

Pouhým pohledem rozlišíte žampion zápašný od velmi oblíbeného jedlého jen obtížně. „Tak jako většina pečárek je to bílá nebo do běla zbarvená houba s náznakem šedých odstínů,“ shrnuje Jiřina Hrabáková. Na jedovatý, stejně jako na jedlý žampion, navíc narazíte na mnoha místech – daří se mu okolo cest, v sadech, parcích, zahradách, listnatých i jehličnatých lesích. Na co se tedy při určování soustředit?

1.  Poté, co žampion utrhnete, nehtem ho v dolní části nohy nebo na klobouku poškrábejte. „Pokud se barva začne okamžitě měnit na intenzivní žlutou, můžeme si být téměř jistí, že jde o obávanou pečárku zápašnou,“ říká mykoložka. Toto žloutnutí po chvíli mizí a houba v místě škrábnutí šedne.

2. Druhým znakem je pach. Pro žampion zápašný je typický karbolový zápach, zatímco jedlé žampiony voní po anýzu nebo mandlích. „Čerstvé plodnice pečárek zápašných ale nemusí být nijak cítit,“ upozorňuje Jiřina Hrabáková s tím, že při tepelném zpracování začne páchnout po karbolu každý žampion zápašný a navíc vám v hrnci začne žloutnout.

Otrava nepatří k nejhorším, přesto ji ale neriskujte

Patří mezi jedovaté houby, před konzumací nás ale varuje právě zmíněný pach. Jedovatost je u tohoto druhu velmi proměnlivá. „Vodítkem může být poučka – více zápachu znamená více toxinů. Samozřejmě záleží také hodně na citlivosti každého z nás. U někoho se po pozření této houby žádné potíže neobjeví, někomu je jen těžko od žaludku, ale jsou i tací, kteří skončí v nemocnici na výplachu žaludku s otravou.“

Záleží také na množství zkonzumovaných hub. Uděláme-li si jídlo ze samotných žampionů zápašných a sníme ho i přes nepříjemný odér, který se při vaření nutně začne linout, pak si opravdu zahráváme s otravou. „Pokud se nám do košíku jiných dobrých hub přimotají dvě tři plodnice pečárky zápašné, neměl by být žádný velký problém. Důležité také je, že i přes prodělanou otravu touto houbou nebudeme mít v budoucnu žádné zdravotní následky,“ dodává mykoložka.

Záměna: Sbíráte žampiony? Pozor na bílé muchomůrky

Pokud rádi sbíráte žampiony, jedovatá pečárka zápašná nepatří mezi největší riziko. Velký pozor si dejte na záměnu s některými muchomůrkami, především smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou, která může mít i bílou barvu, muchomůrkou jarní, jízlivou a dalšími bílými muchomůrkami.

Jedovatý žampion zápašný, jedlé žampiony i nebezpečné bílé muchomůrky si prohlédněte ve fotogalerii.