Výskyt
Charakteristika
Léčivé účinky
Úprava
Recept na tinkturu

Tuto jedlou houbu, které nevadí mráz ani sníh, možná znáte pod lidovými názvy sametonožka, aksamitník nebo vánoční houba. Kam se na ni vypravit, podle čeho ji poznáte, proč je zdravá a co všechno se s ní dá v kuchyni dělat? Se vším vás seznámí mykolog Radomír Socha, autor knihy Houbaříme od jara do zimy (Brázda).

Kdy a kde roste penízovka sametonohá

Najdete ji ve velkých trsech v lesích i parcích od konce října až do začátku dubna. Dokáže odolávat i mrazům, pokud netrvají příliš dlouho. Při následné oblevě rozmrzne, není nijak poškozená a neprojeví se to ani na její chuti. Natrhat si ji můžete, i když napadne sníh. Roste totiž na tlejících pařezech, větvích a kmenech různých listnatých stromů, zejména vrb, olší a buků, vzácněji i jehličnanů. Hojně se vyskytuje především podél potoků a řek.

Jak ji poznáte?

Typickým znakem je, jak název napovídá, její sametová noha, která je plstnatá téměř po celé své délce. Zatímco noha má tmavohnědou až červenohnědou barvu, klobouk je medově nebo oranžově hnědý. Bývá poměrně pružný a za vlhka slizký. Lupeny jsou zpočátku bělavé, později nažloutlé až žlutooranžové. Pokud si k penízovce přičichnete, ucítíte nevýrazný nebo slabě nakyslý houbový pach.

Jak upravit sametonožku v kuchyni?

K přípravě pokrmů použijte pouze kloboučky hub, protože nohy jsou tuhé. Nejlepší úpravou je smažení nebo restování a výhodou je, že na pánvi tuto houbu nemusíte nechávat déle než 5 minut. Houbaři v jižních Čechách připravují ze sametonožky vánočního kubu, chutná je ale i v postní štědrovečerní polévce (pokud hledáte alternativu za polévku rybí). Stejně tak bude vynikající v rizotu, polévkách, omáčkách a na pečeném kuřeti. Nebo si kloboučky osmahněte s cibulkou na sádle a po změknutí je přidejte na topinku.

Léčivé účinky

Penízovka sametonohá obsahuje látky s protirakovinnými a antibakteriálními účinky, dále látky snižující krevní tlak a hladinu cholesterolu. V lidovém léčitelství se používá jako přírodní antibiotikum k léčení zánětů, kožních onemocnění, alergií, astmatu a Crohnovy choroby, jako prostředek proti nespavosti, k podpoře imunitního systému, ale také k posílení činnosti slinivky břišní, což je důležité pro diabetiky. V tradiční čínské medicíně tuto houbu ordinují při chorobách jater a žaludečních vředech.

Recept na tinkturu

Léčivá tinktura z penízovek sametových se používá hlavně na posílení slinivky břišní. Jak ji připravit a užívat?

  • Do 0,5 l láhve dáme zhruba do 1/3 nadrobno nakrájené čerstvé houby a zalijeme je asi 1-1,5 cm pod okraj čtyřicetiprocentním lihem (čistým nebo konzumním) anebo vodkou.
  • Láhev postavíme na 14 dnů na stinné teplé místo a 1x denně její obsah promícháme.
  • Po 14 dnech obsah přefiltrujeme přes husté síto nebo filtr, zbytky houbové drtě vymačkáme a hotovou tinkturu vlijeme do tmavých uzavíratelných sklenic. Takto uloženou ji můžeme užívat až dva roky.

Jak tinkturu užívat? Ke zlepšení činnosti slinivky břišní je vhodné brát zhruba 1 kapku tinktury na 1 kg tělesné hmotnosti a tuto celodenní dávku si rozdělit na 2 až 3 dílčí dávky.

Penízovku sametonohou i houby, které se jí podobají, si prohlédněte ve fotogalerii.