Je to lahodná houba, u které vás zaujme zvláštní zemitá vůně. Má výtečný vliv na zdraví - obsahuje totiž antibakteriální a antioxidační látky, flavonoidy, mastné kyseliny, kyselinu listovou, ale i vysoký obsah proteinů a minerálních látek, hlavně draslík. Co všechno byste měli o této houbě vědět, než ji přidáte do košíku?

Kde roste čirůvka dvoubarvá a kdy na ni vyrazit?

  • Najdete ji hlavně v trávě na okraji lesa, na loukách, v parcích a na zahradách. Narazíte na ni i ve světlých hájích, v lesích ji ale téměř nenaleznete. „Pro místo, kde se nachází, jsou typické tmavé pruhy trávy v půlkruhu nebo kruhu. Tato houba totiž podporuje růst trávy,“ vysvětluje mykolog Radomír Němec.
  • Čirůvka dvoubarvá je citlivá na čistotu půdy, proto neroste třeba tam, kde se používají chemická hnojiva.
  • Roste hojně od podzimu až do zimy, výjimečně ji naleznete i z kraje jara.
  • Najdete ji jednotlivě, i ve skupinách a v tzv. čarodějných kruzích. Tak se říká situaci, kdy se podhoubí z jednoho místa paprskovitě rozrůstá na všechny strany.

Jak ji poznat a jak vypadá přemrzlá houba?

Hlavním poznávacím znakem je barva nohy. Tu má čirůvka dvoubarvá v mládí celou fialovou, později od vrchu bělá nebo je světle fialová. Noha je statná a válcovitá, vysoká může být až 10 cm.

Klobouk je zbarvený do šeda, béžova nebo běžovohněda, na povrchu je hladký.  Široký může být až 15 cm.

Pod kloboukem se nacházejí bělavé, úzké a husté lupeny. Při nakrojení houby je dužnina bílá a pevná, s jemnou houbovou chutí i vůní. Přemrzlou houbu poznáte tak, že je na okrajích narezlá.

Do jakých receptů ano, do jakých ne?

Čirůvka dvoubarvá je masitá a obsahuje hodně vody, a tak se moc nehodí do smaženice. Její specifické zemité aroma ji předurčuje do kořeněných jídel a pokrmů s česnekem, vynikne například v guláši, hodí se i pod maso nebo na nakládání do octa, kde se uplatní menší a mladé klobouky bez nožiček. Za opravdovou delikatesu jsou považovány matjesy z čirůvek.

Tuto houbu ale musíte vždy dostatečně tepelně upravit. Za syrova totiž obsahuje toxin, který způsobuje rozpad červených krvinek. Ten se však během vaření, které by mělo trvat alespoň 15-20 minut, zničí. Na chuť houby to nemá žádný vliv.

Hrozí záměna?

U čirůvky dvoubarvé záměna díky typicky fialové noze moc nehrozí. Nezkušení houbaři by si ji mohli splést s čirůvkou fialovou, která je naštěstí také jedlá a na rozdíl od čirůvky dvoubarvé je fialová celá, včetně klobouku a lupenů. Liší se také tím, že roste především v lesích.

Čirůvku dvoubarvou i fialovou si prohlédněte ve fotogalerii.