S novými poznatky přišel tým lékařů z Číny, který prováděl pokus na třech skupinách. První skupinu tvořilo sedm mužů, kteří grilované pokrmy snědli a zároveň kouř z grilování vdechovali a vstřebávali kůží.

Druhá skupina kouř pouze vdechovala a vstřebávala kůží a třetí skupina na sobě měla po dobu grilování, které trvalo dvě a půl hodiny, uzavřené masky, které jim dodávaly čerstvý vzduch.

Jak se očekávalo, tak vzorky moči odebrané během následujících čtyřiadvacet hodin ukázaly, že nejvyšší koncentrace karcinogenních molekul, které se do těla dostanou, pochází přímo z potravy.

Zároveň nikoho nejspíš nepřekvapilo, že také vdechování tohoto kouře do těla přináší velké množství karcinogenních látek. Překvapením ovšem je, že prostřednictvím kůže jich do těla vnikne víc, než právě při vdechování kouře!

Jak bezpečně grilovat

Než se rozhodnete grilovat, měli byste se ujistit, že je váš gril čistý a připravený tak na další použití. Nejenom, že ze špinavého grilu nebude nikomu chutnat, zbytky mastnoty a ztuhlý tuk, který teplem začne kapat na uhlí, se přepaluje a do grilovaného masa i zeleniny se tak dostává více rakovinotvorných látek. Rozhodně byste také neměli šetřit na kvalitním grilovacím uhlí a jejich zbytky v grilu nenechávejte do příště, ale pro každé grilování nasypte nové.

Maso a další potraviny byste měli ideálně grilovat na grilovacím tácku nebo v alobalu. Tak zabráníte okapávání tuku a šťávy z masa do žhavého uhlí, při kterém vzniká kouř a škodlivé látky. Do masa nepíchejte vidličkou, ale k otáčení použijte grilovací kleště. Pokud se vám maso nepovede a vy ho připálíte, rozhodně jej nejezte. Zároveň grilujte menší porce masa. Ty budou rychleji hotové a nebudou kouři vystavené dlouho, takže budou obsahovat i menší množství rakovinotvorných látek.

Marinády na grilování

Každý z nás nejčastěji používá k nakládání olej, což je největší chyba, protože také kvůli němu vznikají při grilování karcinogeny. Vyhýbejte se také kupovaným marinádám a raději si vyrobte domácí. Ideálními ingrediencemi jsou víno, ocet, pivo, citrónová nebo limetková šťáva, sójová omáčka, bylinky a koření. Nejenom, že díky tomu snížíte obsah nebezpečných látek, vaše pokrmy budou zároveň také méně kalorické.

Nejenom, že je grilovaná zelenina a ovoce výbornou přílohou k masu a rybám, ale také se v ní netvoří téměř žádné karcinogenní látky. Přidejte proto do masa nakrájené ovoce jako antioxidanty. Vhodné jsou například švestky, borůvky nebo třeba hrozny.

Jak grilovat krok za krokem se dočtete ZDE >>>