Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Plánoval atentát na Zelenského! V Polsku zadrželi přisluhovače ruské rozvědky

Aktualizováno -
18. dubna 2024
20:47
Autor: ČTK - 
18. dubna 2024
18:37

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

Zelenskyj a další ukrajinští politici ostře střežené letiště v Rzeszówě používají při cestách do zahraničí, neboť vzdušný prostor Ukrajiny je od začátku ruské invaze uzavřený. Polského letiště využívají také zahraniční delegace mířící na Ukrajinu, z Polska do země bránící se déle než dva roky ruské invazi pokračují vlakem.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU. Vyšetřování v Polsku pokračuje, vede ho kontrarozvědka ABW.

<div class="infogram-embed" data-id="_/efOI1PeWttOHN33kFB4l" data-type="interactive" data-title="Ztráty ruské invazní armády - V2.1"></div><script>!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");</script>

„Bravo prokuratuře a tajným službám. Dobrá spolupráce s bratrskou Ukrajinou,“ napsal na sociální síti X šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski.

„Tento případ je dalším důkazem, že Rusko je hrozbou nejen pro Ukrajinu a Ukrajince, ale i pro celý svobodný svět,“ uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. „Zločinecký režim v Kremlu se neustále snaží podkopat evropskou a globální bezpečnost. Připravuje a provádí sabotáže na území jiných suverénních států,“ napsal také.

Německo dnes informovalo o zadržení dvou mužů s ruským a německým občanstvím, kteří údajně chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině.

Polsko od začátku ruského vpádu na Ukrajinu odhalilo už vícero spolupracovníků ruských tajných služeb. Přes polské území proudí na Ukrajinu vojenská pomoc ze Západu, významnou roli při tom má právě letiště v Rzeszówě.

Válka Rusko vs. Ukrajina
16:51
Dnes

„SBU doručila oznámení o podezření sankcionovanému metropolitovi Ukrajinské ortodoxní církve Moskevského patriarchátu ze Záporoží, který vyvolával náboženskou nenávist,“ informuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Kněz nenávistně hovořil soukromě i v bohoslužbách, podporoval ruskou agresi. „Duchovní také zveřejňoval provokativní příspěvky na svém osobním telegramovém kanálu, kde urážel náboženské cítění představitelů jiných náboženství. Tímto způsobem podkopával společensko-politickou situaci v přífrontovém regionu ve prospěch agresorské země.“

15:11
Dnes

Zástupci médií dostanou přístup do kuloárů Verchovné rady – jednokomorového ukrajinského parlamentu – aby mohli pokrýt její práci během plenárních zasedání, slíbil šéf parlamentního aparátu Vjačeslav Štučnyj podle zpravodaje agentury Ukrinform.

Do jisté míry to bude přístup omezený: „Vracíme se k praxi, kterou jsme měli v době pandemie koronaviru. Během zasedání Verchovné rady bude moci v budově pobývat 20–30 zástupců médií. Novináři již požádali o akreditaci. Jsme připraveni na další akreditace,“ řekl Štučnyj. Dříve mělo parlamemtní akreditaci přes 4000 žurnalistů, teď se budou muset omezit na ty nejdůvěryhodnější. „Máme rizika, která jsou každý měsíc potvrzena příslušnými dopisy od speciálních služeb,“ vysvětlil omezení předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. 

Za válečného stavu byla řada demokratických procesů ukrajinského státu omezena, což kritizuje opozice. 

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

Video  Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty nebo o tajnostech před rodinou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa