Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Schůzka Pavla a Zelenského: Detaily setkání popsal Blesku vládní zmocněnec pro Ukrajinu!

Autor: amb, ver - 
11. dubna 2024
17:06

Prezident Petr Pavel se dnes ve Vilniusu sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Ten mimo jiné poděkoval České republice za iniciativu zaměřenou na zajištění munice pro napadenou zemi. Oba prezidenti se v Litvě účastní summitu iniciativy Trojmoří a jejich schůzce byl přítomen i vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. Rozhovor s ním Vám přináší Blesk Zprávy. 

Blesk: V jaké atmosféře se schůzka mezi prezidentem Pavlem a prezidentem Zelenským odehrávala?

Kopečný: Bylo to velmi přátelské a vřelé, ale zároveň praktické. Pan prezident Pavel hned začal tématy, která jsou nejdůležitější, a pan prezident Zelenskyj na to byl připraven. Takže jsme probrali aktivity v oblasti jak podpory vojenské obrany, tak v oblasti energetiky i v oblasti zahraničněpolitické.

Mluvili jsme i o tom, jak vnímají a jak bude koncipován mírový summit ve Švýcarsku, o němž budou detaily z ukrajinské strany zveřejněny později. Ale věnovali jsme se vlastně těm nejdůležitějším věcem: zbraním, vojenské podpoře a útokům na energetickou infrastrukturu, které byly dnes obzvláště kritické, a velké diplomacii.

Prezident Zelenskyj na twitteru poděkoval ČR a zmínil možnost nějaké dvoustranné bezpečnostní dohody mezi Českem a Ukrajinou. Připravuje se?

To je něco, co se připravuje s cirka dvěma desítkami partnerů. Jsou to ty bilaterální bezpečnostní záruky, respektive bilaterální bezpečnostní dohody. Za tu českou stranu můžu říct jenom, že to je v procesu přípravy.

Pracuje na tom několik rezortů, které to mají v gesci, a řešíme, jakou to bude mít formu, jaký to bude mít obsah, co to vlastně bude přesně znamenat. Vždycky se v těch aktivitách s Ukrajinou snažíme, aby ty věci byly maximálně praktické, a ne jen symbolické, takže na to koukáme z téhle perspektivy.

Jak moc se na schůzce mluvilo o české muniční iniciativě?

Prezident Zelenský srdečně poděkoval a řešili jsme udržitelnost procesu, který muniční iniciativa nastavuje. Aby ten úspěch byl nejen jednorázový, ale abychom byli schopni spolu s dalšími donory Ukrajinu podporovat dlouhodobě. Pak jsme probírali další typy vojenské pomoci, protože se nejedná pouze a jenom o munici. Ukrajina toho samozřejmě potřebuje mnohem víc.

Překvapilo vás, kolik zemí se k té iniciativě přidalo?

Pro nás na české straně to bylo relativně překvapující, protože jsme s tímto mechanismem pracovali už od podzimu roku 2022. Prvním velkým donorem se stalo Holandsko a částečně Spojené státy. Pak se druhým velkým donorem stalo Dánsko.

Ostatní naši partneři celou dobu věděli, že něco takového existuje. Když se letos v lednu řešilo, jak se daří Evropské unii dostát závazku dodat milion kusů velkorážové munice 155 mm, tak na to konto proběhly impulzy ze strany pana premiéra Fialy a pana prezidenta Pavla.

Myslím si, že ta široká podpora byla pro všechny velkým překvapením. Přišlo nám, že už jsme to všem několikrát řekli, a teprve v momentě, kdy to řekli pan premiér a pan prezident a rozšířilo se to do světa, tak na to zareagovali lídři ostatních států. Tady bych ještě řekl důležitou věc, my se opravdu musíme dostat od momentu, kdy máme nějaké vyjádření podpory, do momentu, kdy tu podporu nějak budeme moct využívat.

Česko se díky té iniciativě hodně objevovalo i v zahraničních médiích. Opravdu je to něco, čím jsme se světu opět ukázali? O Češích se mluvilo jako o hobitech…

To je takový můj oblíbený příměr – a nejen můj.  Ale překvapilo mě, jaký zásah to mělo napříč ostatními státy. My v Česku se snažíme od začátku války hodně pomáhat a jsme v tom kreativní, ale viděl jsem, že to není úplně rozšířená informace. Dnes kamkoliv přijedu a s kýmkoliv jednám, najednou všichni vědí. A to i lidé, kteří se nezabývají tématem Ukrajiny nebo armád. Ten zásah je opravdu velmi hluboký.

Řešilo se na dnešní schůzce mezi Pavlem a Zelenským něco nového? Byl tam nějaký významný apel kromě munice?

Nové je už třeba větší zhmotnění toho relativně konkrétního plánu, čeho by se mělo dosáhnout na mírové konferenci ve Švýcarsku. Máme také další informace, co je teď na Ukrajině nejvíce potřeba kromě munice. A to je předmětem našich důvěrných konverzací. 

Padlo něco o možném ukrajinském velvyslanci v Česku?

Ukrajinského vyslance rozhodně potřebujeme. Ne kvůli tomu, že by ty vztahy potřebovaly vylepšovat, protože jsou opravdu bezprecedentně výborné. Ale kvůli tomu, že je to správné a velmi často nezastupitelné pro ukrajinskou ambasádu, aby měla plnohodnotného vedoucího zastupitelského úřadu.

Pomůže to nejen komunikaci s českou vládou a s českou veřejností, ale i komunikaci o společných tématech vedených s dalšími velvyslanci, kteří jsou třeba v Praze. A to je důležitá, praktická věc. Je to něco, co doufáme, že ukrajinská strana dotáhne do konce, protože už k tomu dělá nějaké kroky, nějaké rozhodnutí de facto padlo.

 

Jak se dá obecně vnímat účast Zelenského na summitu Trojmoří? Dostane Ukrajina nějakou zprávu?

Teď se nacházíme na byznys fóru, kde jsou stovky podnikatelů z velkého množství zemí, je tady velké množství prezidentů, kteří se paralelně účastní těch politických jednání. Považuji za důležité, že z hlediska té ukrajinské agendy je Ukrajina vnímána jako významný člen – nehledě na to, jak moc budou ty projekty prakticky svázané jenom s Trojmořím. Prostě jsou tady a pro nás je tohle místo potkávání a bilaterálních rozhovorů nejen s ukrajinskou stranou.

Osobně jsem se třeba setkal se šéfem sekce amerického ministerstva energetiky, bavili jsme se o dopadech těch útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, co s tím můžeme dělat a co s tím dělá G7. Bavili jsme se o tom, že naše kogenerační jednotky, které mimo jiné financuje americká strana, jsou teď naprosto zásadní.

Tu velkou energetickou infrastrukturu, kterou Rusové zničí, nelze nahradit, ta se prostě nevyrábí, nějaké ty opravy by trvaly roky. A prezident Zelenskyj se setká s dalšími prezidenty a proberou strategická témata, ten multilaterální formát je hrozně důležitý.

Minulý rok byla na Iniciativě Trojmoří Markéta Pekarová Adamová, nyní prezident. Co to znamená?

Rozhodně platí, že prezident Pavel je aktivní. Tady je prostor, kde lze za den vyřešit spoustu otázek, kvůli kterým by se jinak jako člověk musel vydat na několikadenní cestu. A od toho multilaterální fóra jsou.

Trojmoří pro nás nemá žádný strategický význam, ale je to platforma, které se nevyhýbáme, protože během ní dokážeme udělat spoustu věcí. Co do toho zainvestujeme, to se českým firmám několikanásobně vrátí.  

Video  Petr Pavel o zapojení českých vojáků v bojích na Ukrajině  - Blesk TV
Video se připravuje ...

blue_Moon ( 12. dubna 2024 12:21 )

Hofle tobě chybí klid a rozvaha, čmáráš jak motorová myš. Jedna rozvitá věta a k ní 2 zbytečné opravy slov k celkovému blábolu. 😁

Uživatel_5486376 ( 12. dubna 2024 06:43 )

Přesně je to komunistický Kašpar a loutka bez mozku v rukou západu

Uživatel_5486376 ( 12. dubna 2024 06:41 )

Komunistický agent Pávek dělá ostudu českému národu stydím se za něj vlastizrádce

Uživatel_5486376 ( 12. dubna 2024 06:40 )

A hlavně nesvéprávný lidé jako ty Hoflingere

Jarek Toman ( 12. dubna 2024 00:46 )

Až sem ta sv.ně Pávek zatáhne válku,doufám že ti jeho dva spratci půjdou v čele do boje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa