Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Plastický chirurg o nemocech ze silikonů: Proč bude přibývat zákroků na odstranění implantátů?

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
18. dubna 2024
15:00

BII – nemoci z prsních implantátů. Téma, které poslední dobou stále častěji rezonuje společností. Počet žen, které podstoupily explantaci, tedy odstranění implantátů, se raketově zvyšuje. Proč? Opravdu jsou silikonové výplně nebezpečné, nebo jde o nafouknutou bublinu? Co BII vlastně je a proč je u nás toto téma mezi lékaři stále tak trochu tabu? Nejen na tyto otázky odpovídal v dnešním Epicentru plastický chirurg doc. MUDr. Martin Molitor, Ph.D., MBA, přednosta kliniky Plastické chirurgie FN Bulovka a 1. LF Univerzity Karlovy.

Symptomů BII – neboli nemocí z prsních implantátů – může být podle docenta Molitora více než sto. Mezi ty nejčastější podle něj patří poruchy paměti, únava, bolesti kloubů, kožní projevy jako vyrážka, vypadávání vlasů. „Může to být téměř cokoliv. Právě proto je to poměrně obtížně uchopitelná jednotka,“ uvedl plastický chirurg.

Kolik žen má implantáty?

BII není uznanou lékařskou diagnózou, a to právě z důvodu, že symptomů je tolik a vyskytují se jen u malého procenta žen, které mají implantáty, a ve variabilních kombinacích.

„Podle současných studií jenom 0,1 %, žen s implantáty má tyto potíže. A co je taky důležité, my vlastně vůbec nevíme, kolik žen na světě má prsní implantáty, to se jenom odhaduje 35 milionů, taky nevíme, kolik žen z těch 35 milionů přesně ty příznaky má, protože spousta žen to třeba má, ale nepociťuje. Neexistují žádná diagnostické kritéria, která by nám říkala, že tohle je ta nemoc. Taky nevíme, jak závažné ty příznaky musí být, abychom je uznali,“ uvedl odborník v Epicentru a dodal, že zároveň apeluje na ženy, které mají nějaké potíže, aby zvážily, zda nesouvisejí právě s implantáty.

„Stejné příznaky, jako mají ženy s implantáty, mají i ženy úplně bez implantátů nebo ty,  které mají úplně jiné implantáty, třeba ortopedické. Není to tak, že to je prsní implantát, ale je to tím, že je to nějaké cizí těleso, které může u geneticky disponovaných vnímavých lidí vyvolat nějaké reakce, které třeba můžou vést těm potížím,“ upřesnil Molitor.

Jedná se o hysterii?

Podle docenta zatím ne, ale co není, může být. Důležité podle něj je nešířit paniku na sociálních sítích a problémy, pokud se nějaké objeví, řešit s rozvahou. Hlavní je důkladné vyšetření. Žen, které ale budou chtít vyjmutí silikonů, tedy explantaci, bude přibývat.

„Jednoznačně ano, je to právě dáno tím – nechci říct, že osvětou, protože ty zprávy jsou často alarmující a bohužel skoro až paniku šířící – nicméně zájem o tuto problematiku je. Žen s implantáty každý rok přibývá, takže samozřejmě přibývá žen, které pak mají nějaké problémy, hledají příčinu, dozví se o tom na sociálních sítích, na internetu a právě proto je důležité, aby ty zprávy na těch sociálních sítích a internetu byly validní, aby nebyly zbytečně alarmující, ale ani zbytečně uklidňující, protože těch žen přibývá a bude jich přibývat,“ uzavřel Molitor.

Video  Epicentrum – Martin Molitor  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

milan59 ( 19. dubna 2024 00:06 )

Aháá tak proto to těm dámám operují,aby byly mimo s pamětí a nepamatovaly si kdo jsou,kam vyhodily své many many 😁 .... Mezi ty nejčastější podle něj patří poruchy paměti, únava, bolesti kloubů, kožní projevy jako vyrážka, vypadávání vlasů. „Může to být téměř cokoliv. Právě proto je to poměrně obtížně uchopitelná jednotka,“ uvedl plastický chirurg.

krapotkin ( 18. dubna 2024 22:14 )

To si funebráci oddechnou. Silikon se jim lepí na rošty v krematoriích.

krapotkin ( 18. dubna 2024 22:12 )

Stejně by mne zajímal fyzický pocit z toho, že se tam holce houpe třeba i půl litru víc než normálně.

Bleskoska ( 18. dubna 2024 20:08 )

Asi už se cuknul kšeft s im plantacemi, tak rozjedeme nov´ý kšeft, tentokrát je vyděsíma a budeme implantáty vytahovat, ale za trojnásobnou cenu. Bububu, holky, plaťte!

Pet H ( 18. dubna 2024 18:24 )

Přesně moje řeč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa