Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Propagátorka prsou bez implantátů o rizicích silikonů: Jakou nemoc mohou způsobit?

Autor: hol - 
9. dubna 2024
14:55

S prsními implantáty mohou být velké trable. Jaká rizika jsou s augmentací spojována a proč? Víte, co je BII neboli nemoc z prsních implantátů? Jde o nafouknutou bublinu, nebo by ženy s implantáty měly zpozornět? Některé na vlastní žádost podstupují explantaci. Proč se u nás o tomto tématu příliš nemluví? Nejen na tyto otázky Báry Holé v Epicentru odpovídala zakladatelka instagramového profilu Breast Implant Illness Czech, který na nemoci z prsních implantátů upozorňuje, Denisu Sládkovou.

BII neboli nemoc prsních implantátů zatím není oficiální lékařskou diagnózou, ale podle studií ze zahraničí se jedná o širokou škálu příznaků, které se objevují u některých žen, které podstoupily rekonstrukci nebo zvětšení prsou pomocí implantátů. 

„Dneska už bezpečně víme na základě studie, která vyšla v září 2021, že silikonové implantáty prosakují silikon do těla ženy od prvního dne augmentace. A tělo na to samozřejmě nějakým způsobem reaguje,“ popsala Denisa Sládková a zároveň zdůraznila, že je třeba rozlišovat imunitní reakci těla, v případě, kdy tělo nepřijme cizí objekt.

„To je jiná věc, to se samozřejmě také může stát a může se to stát třeba i u umělého kloubu, ale u těch silikonových implantátů je to o imunitní reakci, která se projevuje různými symptomy, které si ženy málokdy spojí právě s těmi silikonovými implantáty, může to být padání vlasů, suchá pokožka, sucho v puse, sucho v očích nějaké dermatologické problémy, vyrážky, lupénka, potom třeba zažívací problémy, vznikají nové alergie a intolerance,“ popsala jen některé z mnoha symptomů. 

Podle Sládkové ženy často popisují neschopnost hlubokého nádechu, bušení srdce nebo tzv. brainfog (mozková mlha, pozn. red.), rozmlžené vidění, neschopnost se soustředit, ale také deprese.

„Ta žena, která má dlouho pocit, že se něco děje, a pořád neví, co jsou to ty drobné věci, které jí čím dál víc ztěžují život, tak se často dostává až do depresí a do únavy, bolí ji svaly a klouby, až prostě nemá ráno chuť vstát z postele, a ty ženy si říkají, co se to děje,“ poukázala na nenápadný  počátek onemocnění. Problematická pak bývá diagnostika: „Začnou chodit po doktorech, v jednom okamžiku už jim to je divné, lékaři nemůžou nic najít, protože oni vlastně dělají různá dílčí vyšetření na ty různé konkrétní problémy a všechno je zdánlivě úplně v pořádku.“

Vyjmutí implantátů

Řešením je pak explantace, kdy jsou implantáty z těla vyjmuty. „Měli by se vyndávat i s kapsulemi,“ varovala Sládková.

„Kapsule je tkáňový obal, který si tělo vytvoří v podstatě v sebeobraně okolo implantátu. Jak jsme zmínili, silikonové implantáty prosakují a ta kapsule je taková ta hodná kamarádka, která tohle všechno chytá a snaží se tedy těch částiček pustit do těla co nejmíň. Takže když si necháváme vyndat implantáty z těla, je vždycky lepší požádat chirurga, aby to vyndal právě i s těmi kapsulemi, které taky nejsou čisté a vlastně v momentě, kdy v těle není implantát, tak ta kapsule už tam je úplně zbytečně,“ vysvětlila.

Vendy O ( 10. dubna 2024 00:09 )

Aha, jsou si podobní v rysech obličeje...

Uživatel_5725330 ( 9. dubna 2024 22:32 )

Je to bývalá přítelkyně Michala Penka, tak kdoví.

Vendy O ( 9. dubna 2024 20:15 )

A ví paní Denisa, co způsobuje anorexie?

Lukas230 ( 9. dubna 2024 17:34 )

A to je chlap nebo žena?

Josef Dufek ( 9. dubna 2024 16:26 )

No, podle ksichtu bych to hádal na babo hlava.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa