Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nemoc z prsních implantátů: Jaké má symptomy? A rozděluje lékaře?

Autor: hol - 
10. dubna 2024
05:00

Téma, o kterém se v zahraničí běžně mluví, je u nás stále tabu. Na problematiku BII, nebo-li nemocí prsních implantátů upozorňuje na svém instagramovém profilu BreastImplant Illnes Czech Denisa Sládková. Se svými příběhy se jí svěřují desítky žen. Jak celou věc vnímají naši plastičtí chirurgové? Připouští, že silikonové implantáty nemusí být bezpečné? Nejen o tom, mluvila propagátorka prsou bez silikonu v Epicentru Báry Holé.

Denisa Sládková přišla s osvětou, která má ženy upozornit na rizika spojená s augmentací, chcete-li zvětšení nebo modelací prsou pomocí silikonového implantátu. Opírá se o studie ze zahraničí, které podle ní hovoří jasně.

„Dneska už bezpečně víme na základě studie, která vyšla v září 2021, že silikonové implantáty prosakují silikon do těla ženy od prvního dne augmentace. A tělo na to samozřejmě nějakým způsobem reaguje, reaguje na to imunita člověka,“ uvedla Sládková v Epicentru s tím, že u silikonových implantátů se má podle těchto studií jednat o imunitní reakci, která se projevuje různými symptomy, které ženy málokdy spojí právě se silikonovými implantáty. Konkrétně je to například padání vlasů, suchá pokožka, sucho v puse, sucho v očích nějaké dermatologické problémy, vyrážky, lupenka nebo i zažívací problémy, vznikají nové alergie a intolerance.

Symptomů je víc

„Ženy často popisují, že nejsou schopné hlubokého nádechu, že mají  povrchové dýchání, často to bývá i problém, že jim buší srdce. A co se týká dalších věcí, které ty ženy hodně omezují, tak mají „brain fog“ jakoby rozmlžené vidění, nedokážou se soustředit, přidávají se k tomu deprese“ uvedla další symptomy Sládková v Epicentru.

Nemoc z prsních implantátů rozděluje lékaře

Breast Implant Illness (BII) není uznaná diagnóza ale všeobecně akceptovaný termín pro soubor patologických příznaků vyskytujících se u žen s prsními implantáty. BII se sporadicky vyskytovala již před desítky let, stává se však fenoménem současnosti, zejména z důvodu velkého zájmu sociálních sítí a z důvodu, že počet žen s prsními implantáty se každoročně významně zvyšuje, uvedl uznávaný plastický chirurg docent MUDr. Martin Molitor, Ph.D., MBA.

Laická veřejnost tápe a lékařská veřejnost se rozdělila na dva tábory. První tábor odmítá uznat přímý vztah mezi BII a implantáty. Logických důvodů je několik. Příznaků je více než sto a vyskytují se v různých kombinacích s různou intenzitou. Silikon je biokompatibilní prvek bohatě využívaný ve zdravotnictví, potravinářství, kosmetice, oděvním průmyslu apod. A konečně stejné příznaky mívají i ženy bez implantátů. Druhý tábor uznává vztah mezi příznaky a implantáty a zahrnuje BII do nemocí vzniklých chronickou stimulací imunitního systému cizím tělesem, co může vést k různým patologickým symptomům až k rozvoji autoimunitního onemocnění,“ vysvětlil pro Blesk Mudr. Molitor.

Explantací přibývá

Počet pacientek s BII a s žádostí o vyjmutí prsních implantátů se každoročně zvyšuje,“ uvedl lékař s tím, že podle něj za tím stojí velký vliv internetu a sociálních sítí  a varuje, že celé to může  velkou hrozbou pro emočně citlivější ženy.

Úkolem plastických chirurgů je korektní a individuální přístup. Pečlivá anamnéza, vyšetření a vysvětlení problematiky může mnoha ženám pomoci odvrátit nepodložené rozhodnutí vyjmutí implantátů, na druhé straně ale může některým ženám pomoci s jejich potížemi provedením explantace,“ uzavřel uznávaný plastická chirurg Martin Molitor.

Jana1024 ( 10. dubna 2024 14:23 )

Možná přetrvávají, protože je způsobilo něco jiného. Já mám implantáty 10 let a obtíže nemám žádné.

Simona Madarászová ( 10. dubna 2024 10:42 )

V článku jsou popsané všechny moje problémy s implantáty. Po oboustranné mastektomii jsem měla implantáty 2020 - 2023. Od 9/23 je mám odstraněné, nemám žádné, ale zdravotní potíže ještě přetrvávají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa