Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Íránský prezident si volal s Putinem: Nemá zájem zesilovat napětí v regionu, tvrdí Kreml

Autor: ČTK - 
16. dubna 2024
15:17

Írán nemá zájem na dalším zesilování napětí na Blízkém východě, řekl dnes v telefonickém rozhovoru prezident země Ebráhím Raísí svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Kreml k rozhovoru uvedl, že se uskutečnil na přání Teheránu a týkal se vyhrocené regionální situace po izraelském útoku na íránský konzulát v Damašku a odvetném útoku Íránu na Izrael. Putin vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a nedopustí nové kolo konfrontace.

Izrael v pondělí varoval, že chystá odvetu za bezprecedentní dronový a raketový útok Íránu na své území, a dnes se má opět sejít válečný kabinet, aby jednal o její možné podobě. Raísí podle Kremlu tvrdil, že kroky Íránu byly vynucené a omezené. Izraeli a jeho spojencům se podařilo sestřelit naprostou většinu z několika stovek dronů a střel, které Írán na židovský stát vyslal.

Rusko je vnímáno jako spojenec Íránu, který mu dodává útočné drony používané ruskými vojsky k útokům proti pozemním cílům na Ukrajině při déle než dva roky trvající ozbrojené agresi Moskvy vůči sousední zemi.

Oba prezidenti podle Kremlu konstatovali, že prvotní příčinou nynějších událostí v regionu je nevyřešený palestinsko-izraelský konflikt. Rusko a Írán se zasazují za okamžité příměří v Pásmu Gazy, zmírnění těžké humanitární situace a vytvoření podmínek pro politické a diplomatické vyřešení krize.

Hovor i s katarským emírem 

Írán tvrdě odpoví na jakoukoli nepřátelskou akci namířenou proti jeho zájmům, prohlásil dnes již v dřívějších hodinách íránský prezident Raísí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na íránskou polooficiální tiskovou agenturu ISNA. 

„Kategoricky prohlašujeme, že sebemenší akce proti íránským zájmům se rozhodně setká s tvrdou, rozsáhlou a bolestivou reakcí proti každému pachateli,“ řekl Raísí katarskému emírovi Tamimu bin Hamad Sánímu. Ten v telefonickém rozhovoru íránského prezidenta ujistil, že Írán i palestinská věc mají trvalou podporu Kataru.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi