Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Izrael trestá za úder na konvoj charity se sedmi oběťmi. Propustí vysoké důstojníky armády

Autor: ČTK - 
5. dubna 2024
13:27

Izraelská armáda propustí ze služby dva důstojníky, kteří se podíleli na vzdušném úderu na humanitární konvoj potravinové charity World Central Kitchen (WCK), několika dalším udělí důtku. Armáda to dnes oznámila na svém webu poté, co ve čtvrtek dokončila vyšetřování incidentu. Při pondělním útoku zahynulo v Pásmu Gazy sedm humanitárních pracovníků, z toho několik zahraničních občanů. Útok byl podle izraelské armády hrubou chybou, důsledkem špatné identifikace a omylů v rozhodování.

„Vyšetřování dospělo k závěru, že incident se neměl stát. Ti, kteří provedení úderu schválili, byli přesvědčeni, že cílí na ozbrojené bojovníky Hamásu, ne pracovníky WCK,“ uvedla izraelská armáda.

Nejmenovanými propuštěnými ze služby budou major, který dohlížel na palebnou podporu, a plukovník, nejvýše postavený důstojník brigády, která útok provedla. Oba podle vedení armády porušili pravidla použití sil.

Armáda dodala, že závěry vyšetřování představila zahraničním velvyslancům, novinářům i organizaci WCK, které opět vyjádřila „hlubokou soustrast“.

„Jednotka neidentifikovala dotyčná vozidla jako spjatá s WCK,“ stojí v prohlášení.

Zakladatel WCK José Andrés ve středu zpochybnil, že izraelský útok byl neúmyslný, šlo podle něj o „systematický“ a „přímý útok na jasně označená vozidla, jejichž pohyb byl všem příslušníkům izraelské armády znám“. Člen izraelského kabinetu Nir Barkat obvinění z úmyslného zabíjení humanitárních pracovníků popřel. V rozhovoru s BBC řekl, že Izraeli je zabití sedmi humanitárních pracovníků „strašně líto“, ale že „ve válkách bohužel dochází ke střelbě do vlastních řad“.

Server Politico ve čtvrtek citoval koordinátora OSN pro humanitární záležitosti Jamieho McGoldricka, podle něhož počet zabitých humanitárních pracovníků v Pásmu Gazy překročil 200 za šest měsíců, což je více než v kterémkoli jiném zaznamenaném konfliktu.

Izraelská armáda dnešní prohlášení uzavírá příslibem, že se z incidentu poučí. „IDF znovu zdůrazňuje svůj závazek bojovat s teroristickou organizací Hamás při zachovávání svých hodnot, dodržování válečného práva a vyhýbání se újmám na civilním obyvatelstvu,“ uvádí armáda.

Pondělní smrtelný incident pobouřil řadu zahraničních partnerů Izraele; především ty, kteří již delší dobu odsuzují způsob vedení války v Pásmu Gazy s nebývale vysokým podílem civilních obětí. Jejich počet není přesně znám, podle úřadů ovládaných Hamásem jde však o většinu z více než 33.091 palestinských obětí.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem zcela zničit Hamás po teroristickém útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci tohoto islamistického hnutí a jeho spojenců povraždili v izraelském pohraničí téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území.

Video  Analytik Mikulecký o útoku na humanitární konvoj v Gaze i situaci v Rusku  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ivan rehak ( 6. dubna 2024 07:00 )

Bože to je fraška, každýmu je jasný, že jsou nasraný, když se rozhodli je nechat vyhladovět a oni jim tam vozí jídlo tj nemají šanci je vlastně porazit. Tak si takovým omylem zajistí, že pomoc ochladne.

Marek Badatel ( 6. dubna 2024 00:51 )

Takže cca 207 mrtvých humanitárních pracovníků a jediným výsledkem jsou 2 propuštění důstojníci? To si dělají židáci srandu z celého světa?

Marek Badatel ( 6. dubna 2024 00:50 )

Takže Izrael v podstatě beztrestně vraždí civilisty a nic se neděje? Nikdo je nežene k zodpovědnosti?

Marek Badatel ( 6. dubna 2024 00:48 )

Takže oni zabijí 7 humanitárních pracovníků A oni "jen propustí" 2 důstojníky? A to je vše? Poté co tam počet zabitých humanitárních pracovníků v Pásmu Gazy překročil 200 za šest měsíců? Co to je? Co to má být?

Zobrazit celou diskusi