„Spolek SISU, který za projektem stojí, v tom vidí možnost, jak lidi bez přístřeší 'vrátit' do společnosti,“ uvedla mluvčí obvodu Plzeň 3 Michaela Adámková.

Domek bude podle mluvčí stát na odstavném parkovišti, které budou bezdomovci hlídat a uklízet kolem něj, za což získají skromné bydlení a stravenky. „Jedním z hlavních přínosů je možnost nácviku pracovních návyků. Pro osoby bez přístřeší, které delší dobu nevykonávaly výdělečnou činnost, je těžké nastoupit do práce na pět dní v týdnu a osm hodin denně,“ řekl ředitel SISU Martin Hruška.

Základní vybavaení

„Jsem rád, že se projekt povedlo do Plzně přivést. V Praze 9 funguje s názvem Homeless Blues. Bezdomoveckých buněk jsou tam desítky a mají s nimi velmi pozitivní výsledky,“ řekl místostarosta Ondřej Ženíšek.

Zhruba do měsíce se podle mluvčí odvezou stěny, podlaha a střecha na místo montáže. Domek má nejzákladnější vybavení - kuchyňku a mobilní WC, není v něm přívod vody ani elektřina. „Bude velmi přínosný jak pro lidi bez přístřeší, tak pro jejich okolí,“  dodal místostarosta Ladislav Nový.

Unimo buňky jako mezistupeň

V Plzni vznikla v roce 2022 studie bezdomovectví, z níž vycházela koncepce politiky města pro práci s lidmi v bezdomoví 2022+. „Ta představila takzvané unimo buňky jako řešení, které by využilo 85 procent osob bez přístřeší. Uvádí se v ní, že je to jedna z meziforem bydlení, která nabízí řešení pro řadu lidí na ulici, kteří jsou v exekucích, mají dluhy a jsou limitováni dalšími socioekonomickými omezeními,“ uvedla mluvčí.

Martin Hruška v roce 2023 založil spolek SISU, jeho projekt podpořili radní města i obvodu. „Loni jsem vyjednával peníze, místo pro realizaci montáže i umístění příbytku. Koncem roku radní pro bytovou oblast předložila návrh na jednání zastupitelstva města na finanční podporu pilotního projektu Safety First a zastupitelstvo podporu schválilo,“ řekl Hruška.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma o životě pod mostem v Praze.

Fotogalerie
3 fotografie