„Užs tady měl bejt čtyři minuty, ty magore!“ Legendární věta, kterou se do popkulturní historie zapsal bezdomovec a nechvalně proslulá figurka letenské scény Jiří Kára. Video pod názvem „Svatba bezdomovců“ nebo „Svatba Jiřího Káry“ se v Česku stalo fenoménem. Vzniklo sice už před více než 20 lety, v roce 1998, ale pozornost přitahuje i po letech. 

Hlavním protagonistou je vyučený tiskař/lakýrník Jiří Kára. Ten se rozhodl vzít si svou družku Blanku Divišovou netradičním způsobem, a to pod vlivem alkoholu i heroinu za přítomnosti kamarádů z ulice a najatého kameramana. Na videu je Jirka vidět, jak si užívá života se svými kamarády. Společně popijí „staráče“, kouří a zvedají pravici.

Ani to, že ztratil prstýnek, vlasáčovi Jirkovi Károvi svatbu nezkazilo. „Hlavně, že máš pivo, vole!“ vyhubuje mu nastávající. Nakonec sundá svůj prstýnek z ruky a položí ho do ruky Jiřímu, aby ho mohl použít místo ztraceného „snubáku“. Hláška jako tato se propsala do slovníku mladé generace. Jirka Kára představuje pro mnohé autentického „týpka“ a zároveň symbol doby. Legenda letenských ulic podle úmrtního listu umřela 29. prosince 2014.

Odkaz žije dále

Svatba bezdomovců se v Česku stala zřejmě prvním virálním videem vůbec (video, které se stane populárním prostřednictvím sdílení na internetu – pozn. red.). Není divu, že se kolem osoby Jiřího Káry vytvořil jakýsi kult osobnosti. Oživit legendu se pokusila také partička kolem Paralelních listů, satirických online novin. Na konci roku 2022 proto přišli s nápadem vydat remasterovanou verzi legendárního videa.

„Samotná nahrávka je mix bizáru a generátor hlášek, při kterém se i zkušeným lingvistům svírají paty v pěst. Osobně Jiřího ale vnímám jako poslední odér devadesátek a nahlédnutí do pražského undergroundu. Šeď postkomunistické České republiky, která se už nikdy nevrátí,“ sděluje Blesku člen týmu a spoluautor Paralelních listů pod přezdívkou Parzival.

Nápad vznikl během prosince 2022, kdy nadšenec Kryštof „Hrounex“ Hrouda vzal fotku Jiřího Káry z legendárního videa, zvětšil ji a vyretušoval. Výsledek všechny mile překvapil. „Proto přišel se spásnou myšlenkou, že kdyby se film rozložil na jednotlivé snímky a udělala se podobná úprava na dalších 33000 snímcích, že by z toho šel Kára remastrovat,“ dodává Parzival.  

Na sociálních sítích je podpořily „mraky“ uživatelů, kteří se ptali na možnost crowdfundingu a nabízeli pomoc. Objevily se také tipy na to, jak video upravit. Že remaster svatby Jiřího Káry vznikne, bylo tedy jasné už koncem roku 2022. Protože se nadšenci projektům věnují ve volném čase, trvalo dalšího půl roku, než se dostali k nějakým výsledkům, se kterými by byli spokojení.

Pár nadšenců a video je na světě

S nápadem na remaster přišel Kryštof Hron. Dva dobrovolníci se postarali o technickou stránku věci. Marek Pešan protáhnul celou nahrávku přes Topaz AI a Jan „Zazy" Zázvůrek se stará o celkový remaster zvuku. „Kluci z kapely Papír sklo plasty, která s námi zahájila úzkou spolupráci a která na premiéře odehraje svůj koncík s albem věnovaným Jiřímu Károvi, dodala DVD z původní VHS, což je asi vůbec ten nejkvalitnější zdroj, jaký jsme si mohli přát,“  popisuje Parzival, který je posledním členem „gangu“.

S vytvořením remasterovaného filmu částečně pomohla umělá inteligence, ale většina práce stejně zůstala na týmu. „Umělá inteligence bohužel zatím není zase tak inteligentní. Vlastně je poměrně blbá,“ komentuje Parzival. Proto musel Kryštof video rozsekat na tisíce snímků a každý jeden zkontrolovat a manuálně provést korekci. „Jen proto, aby snímky následně zase seřadil za sebe a sloučil do celistvé nahrávky. Samotná retuš na více než 1700 snímcích zabrala přes 150 hodin,“ popisuje náročnost Parzival. Remasterovat se musel také zvuk.

Promítání filmu

Remasterovaná verze je hotová. Upravený film se bude promítat 30. září v Praze v kině Kavalírka. Kapacita kina je sice omezena na 70 osob, ale podle organizátorů není problém udělat během dne opakovaná promítání, aby se dostalo na všechny zájemce. Rezervace budou vypsány během léta.

Během premiéry vystoupí kapela Papír sklo plasty, která loni nahrála na počest Jiřího Káry album. Výtěžek nad náklady bude věnován v plné výši na pražskou neziskovku spojenou s pražským undergroundem a tento projekt skončí bez zisku. Remasterované video bude koncem roku k dispozici zdarma pro každého zájemce.

Video, které neměl nikdo vidět

Jak sdělil Jiří Kára před lety v rozhovoru pro Tn.cz, i přes netradiční průběh by nic na svatbě neměnil. Kameramana objednal standardní cestou, šlo o profesionála. „Když jsem zjistil, jak to všechno natočil, tak se mi to zdálo dobrý. Čekal jsem, že to bude mastné, nemastné, ale bylo to dobře udělané,“ usmíval se v rozhovoru milovník válečné historie, hudby a bigbítu.

Jiří nikdy nepočítal, že se díky videu stane „celebritou“. Video mělo být jen pro ně. „Díky tomu, že Jirku Horvátha, toho Floyda, vykradli, tak se video dostalo ven,“ komentuje Jiří Kára. Nakonec skončilo na internetové platformě YouTube. „Což mě docela nas*alo, abych řekl pravdu,“ komentoval Jiří Kára. Když prý video vyšlo, fotili si ho lidi na ulici, což mu dost vadilo. „Na mě zahulákali Jirko a vyfotili si mě. Já jsem byl vzteklej jako bejk,“ zlobil se tehdy.

Fotogalerie
5 fotografií