Milovníky komornějších kin 23. prosince zasáhla smutná zpráva, tehdejší provozovatelé kina Atlas na sociálních sítích oznámili, že kino po devíti letech skončí. „S majitelem objektu jsme nenašli společnou řeč,“ sdělil před Vánoci provozní ředitel kina Ondřej Trantina. Od té doby nebylo jasné, jak to s kinem dopadne. Po 88 dnech se však objevila skvělá zpráva, kino změnilo provozovatele a první jarní den se opět zaplní diváky.

„Před Vánoci prošla mnoha novinami zpráva, že jedno z nejkrásnějších pražských kin končí, což nám přišlo neuvěřitelné. Spojil jsem se s majitelem domu panem Haganem, který potvrdil, že má jednoznačně zájem kino v domě udržet. Krátce nato jsme se domluvili, že kino obnovíme,“ říká Vít Janeček, iniciátor a spoluprovozovatel. 

Kino se nově bude zaměřovat především na artové filmy, změny se ale dočká celý prostor. „Zvětšíme prostory kavárny, která nově ponese název ,Cafe Atlas rostlin´. Chceme ji využívat i jako další malou scénu,“ vysvětluje Janeček. Nově zde vznikne i galerie Karla Vachka, dokumentaristy a profesora na FAMU, která nabídne permanentní výstavu jeho obrazů a další využití při premiérách, pro přednášky nebo workshopy.

Důraz na mladé české tvůrce

Noví provozovatelé hravě využili název kina a kromě zakomponování do názvu kavárny tak pojmenovali i jednotlivé filmové cykly, které budou v kině probíhat. „Cyklus Atlas filmařů nabídne projekce za účasti členů štábu různých filmových profesí, Atlas myšlení s filmem zase spolukurátorství i setkání se zajímavými osobnostmi. V Atlasu klasiky budou myslet také na klasiku a kultovky, které doplní o aktuální kontext, nebo naopak na i studentské filmy a  nebude chybět ani nabídka programu pro děti a rodiče v rámci Dětského víkendového atlasu,“ vyjmenovává Janeček. Kino Atlas nabídne i bloky pro seniory se zvýhodněným vstupným. Na promítání pak budou zváni i studenti a bloky tak budou mít navíc i edukativní charakter.

Kin s podobným konceptem je v Praze celá řada, Atlas chce vsadit na mladé tuzemské tvůrce, kteří se inspirují nejen v Česku, ale vnímají i světový kontext a snaží se zvedat důležitá mezinárodní témata. „Jejich filmy rezonují v zahraničí, zatímco doma jim zázemí, kde je mohou diváci objevit, chybí. Chceme jim dopřát více prostoru, aby si je divák našel a také, aby si tvůrci našli své diváky,“ vysvětluje další z provozovatelů, režisér Václav Kadrnka.

Lepší cena vstupného i gastrozážitek

Atlas se chystá bojovat o nové diváky všemi dostupnými prostředky. Sníží se tak například cena vstupného a potenciální diváky má lákat i rozšířený sortiment kavárny Atlas rostlin, kde budou v nabídce kromě prvotřídní kávy i výběrová tuzemská vína a prémiový alkohol.

„Nabídka nápojů i jídel maximálně zohledňuje lokální hlediska, s výjimkou skvělé kávy, čokolády a čajů máme pivo z nedalekých Únětic, kladenskou Karáskovu limonádu či pražský hipster drink Club Maté a československá vína. Lokální rozměr na druhou má náš atlas alkoholů od whisky po pálenky z historicky nejstarší evropské Palírny u Zeleného stromu, jejíž majitel je i majitelem domu, ve kterém kino sídlí,“ láká nové návštěvníky Janeček.

Video
Video se připravuje ...

Marsell Bendig vyhrál Českého lva: Co s Mišíkem prozradili o úspěchu filmu Banger? David Turek

Fotogalerie
15 fotografií