Pražské kino Atlas, které v současné podobě fungovalo v karlínské Sokolovské ulici 9 let, s dnešním dnem končí. Kino to ohlásilo na svých sociálních sítích s odůvodněním, že se provozovatel kina nedohodl s majitelem budovy na prodloužení smlouvy.

„Milí diváci, filmoví fanoušci a příznivci kina Atlas, s koncem roku kino Atlas po devíti letech své činnosti končí stejně jako Atlas Café. Krásný prvorepublikový prostor, kde jsme se setkávali, zažívali premiéry i řadu přehlídek a festivalů, viděli kvalitní filmy, popíjeli lahodnou kávu a vína, bohužel zavírá,“ napsalo kino Atlas na svůj facebook. Filmové nadšence a milovníky malých kin pak odkázali do spřáteleného kina Evald na Národní třídě, které spadá pod stejného provozovatele, tedy Cinemart plus.

Podle provozního ředitele Ondřeje Trantiny „s majitelem objektu nenašli společnou řeč“. Ovlivnilo to mnoho faktorů, mimo jiné i zvyšující se náklady na energie. „To jsou faktory, které ovlivňují vše v našem životě. Zvyšují se náklady na topení, osvětlení. Je to taky jeden z důvodů, proč jsme nenašli společnou řeč. My končíme, ale není to naše rozhodnutí,“ dodal.

Kino chce hledat nové prostory, ale Trantina předesílá, že sehnat vhodný prostor není jednoduché, zvlášť v dnešní době. „Určitě se pokusíme něco najít, ale s prostory pro kina to dnes není úplně jednoduché. Tak jsme zvědaví, jestli vůbec něco objevíme,“ upřesnil Trantina. Co bude s kinem a přilehlou oblíbenou kavárnou dál, zatím není jasné. Je možné, že se zde kino objeví znovu, akorát pod jiným provozovatelem.

Historie

Kino v rohovém bankovním domě, který za první republiky vyprojektovali architekti František Josef Stalmach a Jan Hanuš Svoboda, fungovalo od 40. let. Za komunistického režimu tento biograf pod názvem Sokolovo spravoval Pražský filmový podnik.

Památkově chráněnou budovu poškodily povodně v roce 2002, kdy zde biograf začala provozovat společnost Hollywood Classic Entertainment. Rekonstrukce trvala tři roky. Další problém způsobilo prasklé potrubí a později další povodně v červnu 2013, které způsobily škodu přibližně 1,5 milionu korun. Uhradit ji tehdy pomohli i návštěvníci. Téhož roku kino převzala firma Cinemart plus napojená na distribuční síť Cinemart.

Video
Video se připravuje ...

Pokračování megatrháku Avatar láká novým trailerem Falcon, idh

Fotogalerie
12 fotografií