Orchestr a zpěv sólistů Tamary Morozové, Terezy Papouškové, Martina Šrejmy a Lukáše Hynka Krämera obdivně poslouchala zcela zaplněná nádražní hala. Většina posluchačů dorazila cíleně, jiným koncert nečekaně zpříjemnil čekání na vlak. Někteří zájemci shlíželi na orchestr i z horního patra knihkupectví, které je uprostřed odbavovací nádražní haly. Mezi účastníky byly i rodiny s dětmi, které mají prázdniny. Přítomní cizinci zřejmě netušili, že se jedná o tradiční vánoční akci, mnohé z nich ale melodie nadchla.

Video
Video se připravuje ...

Poslechněte si část Rybovy mše vánoční, která zazněla na Hlavním nádraží. (2017) Eva Fornálová

První diváci? Bezdomovci a holubi

Na závěr koncertu zazněla známá koleda Narodil se Kristus Pán a posluchači odměnili muzikanty, zpěváky a především dirigenta bouřlivým potleskem. „Původně to začalo tak, že jsme tady hráli bezdomovcům a holubům, dneska už je to taková spíš masovější akce, na kterou, si myslím, že se pravidelně každý rok spousta stovek lidí těší,“ řekl ČTK k začátkům akce Prchal.

Stejně jako v pátek zněla Rybova mše pražským nádraží, v neděli byla slyšet v hale královopolského nádraží v Brně. K „Rybovce“ se dnes odpoledne sešli hudebníci a zpěváci také na Kampě pod Karlovým mostem.

Oblíbená mše

Rybova vánoční mše poprvé zazněla o Vánocích roku 1796 v katolickém kostele Povýšení svatého Kříže v Rožmitále pod Třemšínem, kde Ryba pracoval jako učitel. Oblibu si jeho mše získala v první polovině 19. století, kdy se podle historiků hrála hlavně na venkovských hudebních kůrech z nesčetných opisů a téměř zlidověla.

Fotogalerie
49 fotografií