Tak schválně, která vánočka je hezčí? Ze čtyř, ze šesti, nebo z osmi pramenů? Takovýhle spor vzplanul i v rodině Hudákových. Ella (8) upekla vánočku ze čtyř. Anička (12) zamotala dohromady šest pramenů a maminka Tereza se chopila nejnáročnějšího úkolu a upletla vánočku z osmi pramenů. Všechny se jim moc povedly. „Doporučuji zhlédnout nějaká videa. Zdá se to na první pohled náročné, ale stačí chytit grif a jde to samo,“ povzbuzuje pekařky šikovná maminka.
Využijte robota
Na co Tereza nedá při pečení dopustit? „Na hnětení těsta doporučuji použít robot. Těsto v něm nechejte zpracovávat 10 až 15 minut. Hotové dáme asi na 60 minut kynout. Troubu předehřejte na 185 stupňů a pečte s postupným snižováním teploty. Po 15 minutách ji snižte na 165 stupňů a dopékejte. Do trouby můžete rovněž umístit pekáč s horkou vodou. Vánočka by měla být upečená po zhruba 45 minutách,“ radí.
Těsto je základ
600 g hladké mouky 250 ml plnotučného mléka 20 g droždí 100 g másla 60 g cukru krupice 30 g vanilkového cukru 1 celé vejce 2 žloutky (bílky si schovejte na potření) 5 g soli 100 g mandlí a rozinek.
Jednoduchá ze 4 pramenů
Udělejte si čtyři válečky, které váží stejně. Vytvořte dvě dvojice. V levé dvojici přehněte levý pramen přes pravý, zopakujte i v pravé dvojici. Poté uchopte prostřední dva prameny a přehněte levý přes pravý a celý proces opakujte.
Nejběžnější ze 6 pramenů
Vytvořte si šest stejně vážících pramenů. Pro pletení tímto stylem je důležité dodržet několik pravidel. Prvním je pravidlo překřížených rukou. Pravá ruka pracuje s prameny na levé straně a obráceně. Druhým pravidlem je, že ruka, která pracuje, vždy bere krajní pramen a překlápí ho doprostřed. Třetí pravidlo zní: Ruka, která nepracuje, drží pramen nahoře.
Začínáme se zkříženýma rukama, pravá bere levý krajní pramen a levá zase pravý krajní, tím se zkříží. Pravou rukou položíme pramen dovnitř doprostřed a pak hned vezmeme pravou rukou levý krajní pramen a pramen z levé ruky položíme dovnitř doprostřed. Levou rukou bereme pravý krajní a pramen z pravé ruky pokládáme doprostřed. A to stále opakujeme.
Pro fajnšmekry z 8 pramenů
Těsto si rozdělíme na osm stejně velkých pramenů. Uchopíme krajní pravý pramen a přehneme ho přes všechny prameny na druhý kraj. To samé uděláme i s pramenem z levé strany. Poté se vrátíme k prvnímu krajnímu pramenu a vrátíme ho doprostřed. Poté vezmeme pramen pod naším druhým vodícím (druhý pramen z kraje) a položíme ho opět přes všechny prameny na druhý kraj. Vodící pramen z levé krajní strany dáme doprostřed. Vše opakujeme.
Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii Videohub