K Vánocům patří cukroví, mnohé hospodyňky se do příprav nedočkavě vrhly už ke konci listopadu. Jak to vypadá u vás doma?

Manželka skoro každý rok peče 50 kilo cukroví. Má ho krásné, drobné a lidé ji za to chválí. Peče ho pro kamarádky, ale já tomu říkám sebemrskačství, protože peče od prvního prosince a každý den tomu věnuje čtyři pět hodin. Každý cukrář vám přitom řekne, že je lepší udělat dort než cukroví. Protože kilo cukroví, to je klidně i dvě stě malých kousků…A představte si, že každý ten kousek při pečení vezmete do ruky až šestkrát…

Tak mě napadá, nejsme my Češi mistry v pečení obrovského množství druhů cukroví, stejně jako jsme nenasytnými a vášnivými houbaři?

Jsme. Je to dáno tím, že zvyk pečení cukroví k nám přivezly služky, které sloužily v 19. století u císařského dvora. Tam se cukroví podávalo ke kávě. U nás do té doby nic takového nebylo zvykem, pekly se perníčky. Pořád v sobě máme zabudován zvyk, že o víkendu musí být napečeno ke kávě. O Vánocích všichni blázníme a chceme víc druhů a menší kousky. Občas je nepsaná soutěž, kdo udělá více druhů. Vánoce jsou ale svátky klidu a ne šílenství u sporáku.

Pozorujete v přípravě cukroví nějaký nový trend?

Samozřejmě že pozoruji. Klasika je klasika, ale lidé začínají používat exotické suroviny. Tonka fazole, koření, jako je kardamon, barevné ochucené čokolády. Cukroví zdobí různobarevnými polevami, třpytkami, ozdobami, hvězdičkami, zlatými kuličkami…

Jaké největší chyby při pečení cukroví děláme?