VZNIKL DÍKY AVOKÁDU?

Historie vaječňáku není známa. Jednu z historek o jeho vzniku ale šíří firma Verpoorten, která ho vyrábí od roku 1876. Myšlenka smíchat vejce s alkoholem prý vznikla na základě nápoje z avokáda, který popíjeli holandští kolonisté v Brazílii. Po návratu do Evropy ale nemohli sehnat avokáda, a tak jejich chuť nahradili vejci.

ZBAVTE SE RIZIKA

Vaječný likér bez syrových vajec vyrobit nejde. Alespoň ne ten tradiční. Jenže s nimi zas riskujete, že se vám v likéru rozmnoží bakterie Salmonela, která vám sváteční atmosféru promění v horor. Obzvlášť, pokud zasáhne více členů rodiny zároveň. Naštěstí se můžete bránit hned několika způsoby. Vejce můžete před použitím 2 hodiny ohřívat na 55 °C, což zabije bakterie, ale zároveň se vám nezdrcne bílek a žloutek uvnitř vejce.

To samé můžete udělat i s hotovým likérem. Druhou variantou je zchladit ho na teplotu pod 4 stupně po dobu tří týdnů. To podle vědců bakterie zabije. Problém je, že to už do Vánoc nestihnete.

ALKOHOL? MŮŽETE SI VYBRAT

Na 12 vaječných žloutků litr smetany, litr mléka, 12 lžic cukru, půl litru brandy, čtvrt litru whiskey, čtvrt litru jamajského rumu a deci sherry. Tak popisoval svůj oblíbený recept americký prezident George Washington (1732 – 1799). Je to jeden z nejstarších receptů, který koluje po světě. V Česku se ale vaječný likér nejčastěji vyrábí z tuzemáku. Alternativou je bílý rum, brandy nebo chuťově neutrální vodka.

POLAĎTE KONZISTENCI

Do vaječného likéru se dává přibližně tolik alkoholu jako mléka či smetany. Konzistenci pak můžete zahustit kondenzovaným mlékem

ZAHŘÍVAT, NEVAŘIT

Vaječňák můžete i ohřívat, ale pozor. Jakmile by teplota překročila 70 °C, začnou se bílkoviny z vajec srážet a vznikat cucky. Dávejte si na to pozor především při pasterování, nebo když si budete dávat likér do kávy.

POZOR NA VEJCE

Kvalita vajec je v případě vaječného likéru zásadní. Proto volte raději bio vejce a určitě ta nejčerstvější, která seženete.

SPRÁVNÝ ZRAJE

Vaječný likér musí zrát. Ideálně několik dní až týdnů. Chutě a vůně se díky tomu propojí a likér je pak jemnější a hladší. Aby vám alespoň trochu uzrál do Vánoc, začněte s jeho výrobou co nejdříve.

ALKOHOL HO NEZACHRÁNÍ

Ať se snažíte jakkoliv, obsah alkoholu ve vaječném likéru je vždy tak nízký, 14 – 20 %, že vás před bakteriemi spolehlivě neochrání. Ani kdybyste za vaječný likér prohlásili čistý tuzemák (35 % alkoholu), je to na dezinfekční účinek málo.

ČESKÁ KLASIKA

Recept na vaječný likér si uchovává každá rodina. A každý je samozřejmě ten nejlepší.

Tohle je jeden z nich: ❄ 8 žloutků ❄ ½ l mléka ❄ 200 g moučkového cukru ❄ vanilkový lusk ❄ 125 ml rumu.

Všechny ingredience kromě rumu smíchejte v kastrolu. Kastrol ponořte do horké, ale ne vařící lázně a směs šlehejte, dokud nezhoustne. Poté vmíchejte rum.

 

Video
Video se připravuje ...

Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie