Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Maršálek, Absolonová i Mirka van Gils Slavíková: Odtajnili recepty na vánočky!

/
  • Vánočky slavných
    17. prosince 2023 ● 16:00

    Že je vánočka na Vánoce povinná, vyplývá z jejího názvu. Většina lidí se vrátila k tradici a peče si jí sama doma. Blesk přináší recept od Moniky Absolonové (47), kterou miloval Karel Gott  (†80), nebo od světoznámých cukrářů. Ať vám vánočka provoní letošní svátky!

  • 1.

    Mirka van Gils Slavíková

    Vánočka podle Mirky van Gilsové je voňavá a vláčná, kromě rozinek a mandlí v ní najdete i pražené lískové oříšky a marcipán.

    Ingredience:

    500 g hladké mouky

    125 g másla

    250 g mléka

    100 g krupicového cukru

    1 vanilkový lusk

    8 g soli

    4 žloutky

    14 g sušeného droždí nastrouhaná kůra z 1 citronu

    1/3 nastrouhaného muškátového oříšku

    100 g rozinek namočených v rumu

    100 g pražených lískových oříšků, drcených

    80 g plátkových mandlí

    300 g marcipánu

    1 vejce na potření

     

    Postup:

    1. Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém jsou rozmíchané žloutky a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku a zaděláme těsto, které se nesmí lepit. Nakonec zapracujeme rozinky a lískové oříšky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

     

    2. Během kynutí těsto dvakrát srazíme a opět necháme vykynout. Po třetím vykynutí rozdělíme těsto na 9 pramenů, které necháme odpočinout. Ze čtyř upleteme základ vánočky. Ze tří dílů vyválíme plátky v délce vánočky. Do každého plátku vložíme váleček marcipánu, zabalíme a zapleteme cop, který položíme na základ potřený vejcem. A ze zbylých dvou pramenů spleteme třetí část, kterou položíme na potřené střední patro.


    3. Vánočku na třech místech křížem protneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 175 °C. Celkem pečeme asi 40 minut.

  • 2.

    Josef Maršálek

    Recept na vánočku, jak ji peče Pepa Maršálek svým babičkám. Plnou rozinek a vytuněnou o křupavou ořechovou vrstvu.

     

    Ingredience na těsto:

    500 g hladké mouky

    250 g mléka

    150 g másla

    100 g cukru krupice

    100 g zlatých rozinek

    30 g žloutků (3-4 vajíčka)

    20 g droždí

    10 g vanilkového cukru

    5 g soli

    2 g muškátového oříšku

    1 g mletého anýzu

    1 citron kůra

     

    na ořechovou polevu:

    100 g bílků (3-4 vajíčka)

    60 g cukru moučka

    60 g na jemno namletých ořechů

    1 g mleté skořice

     

    na dokončení: 40 g vajec 40 g celých, blanšírovaných mandlí

     

     

    Postup:

    1. V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr, přikryjte utěrkou a nechejte cca 1 hodinu vykynout.

    2. Poté přidejte zbylé ingredience, všechny kromě másla a rozinek.

    3. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Následně přidejte máslo a pokračujte v hnětení. S robotem vám to půjde mnohem lépe, než v ruce.

    4. Teprve když těsto přestane lepit, je pevné, ale elastické, přidejte rozinky a jen lehce je do těsta zamíchejte.

    5. Těsto pak nechejte v pokojové teplotě, zakryté utěrkou, cca 1 hodinu odpočinout a opět kynout.

    6. Těsto nechejte kynout tak dlouho, dokud jeho objem nebude téměř trojnásobný.

    7. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Josef doporučuje naučit se pletení ze šesti pramenů najednou, má to své výhody. Vánočka se během kynutí ani během pečení takzvaně nerozjede. Přendejte ji na pečicí plech. 

    Připravte si ořechovou polevu:

    8. Jednoduše smíchejte všechny ingredience. Vznikne vám konzistentní ořechová pasta.

    9. Vánočku naaranžovanou na plechu nechejte v pokojové teplotě ještě jednou dobře vykynout.

    10. Pak ji opatrně potřete vajíčkem, až potom ořechovou pastou a nakonec ji hustě posypejte nahrubo sekanými mandlemi. 

    11. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C, zavřete dvířka a teplotu snižte na 160°C.

    12. Pečte cca 30 minut, před vytažením vyzkoušejte špejlí, jestli je vánočka dobře propečená. Nechte ji pak zcela vychladnout a lehce pocukrujte.

  • 3.

    Monika Absolonová

    Každý chce znát recept na proslavenou vánočku zpěvačky Moniky Absolonové, na které ulítával i Karel Gott (†80).

     

    Recept na těsto na dvě vánočky:

    500 ml plnotučného mléka, 2 kostky droždí, 265 g cukru krystal, 250 g másla, 6 vajec, sůl, 1 kg polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, strouhanou kůru z ¼ citronu, muškátový oříšek - NOVINKA, 1 balení rozinek, 1 balení celých mandlí, 1 balení plátků mandlí, rum

     

    Postup:

    Celé mandle a rozinky naložíme den předem do rumu. Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, pak vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry, nastrouháme muškátový oříšek a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme.

     

    Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy a vypracujeme těsto, mouku postupně přisypáváme. Z rumového nálevu vyndáme mandle, nasekáme je a s rozinkami je přidáme do těsta.

     

    Hotové dáme přikryté na teplé místo vykynout alespoň na dvě hodiny, klidně i déle. Z těsta vytvoříme prameny a upleteme dvě vánočky, které necháme ještě chvíli na plechu s pečicím papírem kynout. Do bílků vsypeme 5 lžiček cukru a promícháme, směsí pak vánočky rukou potřeme a posypeme je plátky mandlí. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

  • 4.

    Tereza Bebarová

    Herečka Tereza Bebarová díky moderování pořadu Peče celá země propadla pečení. Takhle peče vánočku ona:

     

     

    Suroviny:

     

    500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu a kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného).

     

    Pracovní postup:

     

    V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky, vanilkový cukr a nechte přikryté kynout asi hodinu. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.

     

    Přidejte máslo a pokračujte v hnětení. Teprve, když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. Nechte při pokojové teplotě kynout asi hodinu.

     

    Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky, jak jste zvyklí.  Upletenou vánočku nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a hrubě sekanými mandlemi.

     

    Vyhřejte troubu na 200 °C, vánočku do ní vložte a ihned teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte cca 30 minut a před vytažením zkuste špejlí, jestli je vánočka propečená. Nechte ji vychladnout a potom lehce pocukrujte.

     

    Fotogalerie
    45 fotografií

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 14

Nataša Weinfurterová: Vánočka podle receptu paní Mirky van Gils Slavíkové je famózní. Poslechla jsem pana Maršálka...pečte vánočku podle receptu a ne podle oka a vyplatilo se bohatě. Jen k dochucení a vůni použila jen citronovou kůru a vanilku. Štědrý večer ještě nenastal a polovina vánočky je pryč.
Přeji všem šťastnou ruku při výběru receptu,radost z pečení a hlavně pěknou a dobrou vánočku.

(23. 12. 2023 12:55)

Uživatel_5650027: Paní píše s měkkým "i", protože tvrdé má gay, když peče!🤮

(17. 12. 2023 22:52)

Jiří Zvěřina: Dejte už pokoj s tímto gayem...

(17. 12. 2023 21:08)

kdoasi: PadlY a bylY. TY vánočky, ne TI vánočkové.

(17. 12. 2023 21:02)

kdoasi: 👍👍

(17. 12. 2023 20:38)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy