Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cukroví na poslední chvíli: 4 snadné tipy na kuličky bez pečení

/
  • 19. prosince 2023 ● 09:12

    Vosí hnízda nebo včelí úly? Každoroční vánoční spor o název oblíbeného cukroví jsme letos vyřešili kulantně, nebo možná spíše kulatě. Připravili jsme pro vás čtyři recepty na nepečené vánoční kuličky. Vyberou si milovníci čokolády, rumu, ale také kokosu či meruněk.

  • 1.

    Kokosové s mandlí

    Suroviny • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka • 200 g kokosové moučky (nebo najemno nastrouhaného kokosu) • 150 g loupaných mandlí • 100 g strouhaného kokosu na obalení.

     

    Postup • Slazené kondenzované mléko nalijeme do misky, přisypeme jemně strouhaný kokos (pokud seženeme jen hrubě strouhaný, můžeme ho před přípravou promixovat) a směs promícháme. Přikryjeme fólií nebo talířem a dáme alespoň na hodinu chladit do lednice.

     

    • Hrubě strouhaný kokos na obalení vsypeme do menší misky. Prsty odebereme vychlazenou kokosovou hmotu, doprostřed vmáčkneme mandli, v dlaních vytvarujeme kuličku a obalíme ji v kokosu. Vložíme do papírového košíčku a necháme vychladit.

  • 2.

    Rumové s rozinkami

    Suroviny • 1200 g piškotů • 100 g cukru moučka • 4 lžíce rumu • 2 lžíce uvařené kávy (ne prášek) • 100 g změklého másla • 5 lžic mletých oříšků dle chuti.

     

    Na obalení: • kokos, kakao, mleté ořechy, barevné zdobení, nasekaná i rozpuštěná čokoláda…

     

    Postup: Den předem si namočíme rozinky do rumu. • Nejdříve rozsekáme na drobno piškoty a ořechy. Do mísy přidáme cukr, rum, uvařenou kávu a máslo. Všechny ingredience spojíme do vláčného těsta, které necháme hodinu odležet v lednici. • Z odpočinutého těsta vykrajujeme lžičkou kuličky, do středu vmáčkneme rozinku namočenou v rumu a následně obalíme v posypce dle chuti.

  • 3.

    Meruňkové se zázvorem

    Suroviny • 150 g sušených meruněk • 50 g kokosu • 50 g kešu ořechů • 1 lžíce citronové šťávy • ½ lžičky mleté kurkumy 1 lžička čerstvého zázvoru ½ lžičky vanilkového extraktu • 1 špetka soli • 2 lžíce javorového sirupu • hrnek kokosu na obalení

     

    Postup • Meruňky přelijeme vroucí vodou a necháme asi 15 minut odležet. Poté scedíme. • Meruňky rozmixujeme spolu s kokosem, kešu ořechy, citronovou šťávou, kurkumou, čerstvým strouhaným zázvorem, vanilkou, solí a javorovým sirupem či medem na hladkou pastu.

     

    Podle chuti přidáme sladidlo nebo koření, a kdyby se hmota příliš lepila, vmícháme ještě trochu kokosu. V opačném případě přitvrdíme na sirupu nebo meruňkách. • Hmotu necháme alespoň 2 hodiny v chladu odležet a poté z ní tvarujeme malé kuličky, které ještě obalíme v kokosu.

  • 4.

    Čokoládové s pekanovými ořechy

    Suroviny • 70 g smetany ke šlehání • 100 g másla • 45 g pekanových ořechů (rozpůlené) • 2 lžíce cukru • 200 g 70% čokolády • 2 lžíce whisky • 4 lžíce kakaa holandského typu na obalení.

     

    Postup • Troubu předehřejeme na 160 °C. Pekanové ořechy rozprostřeme na plech a pražíme je 10 minut. poté je vyjmeme a necháme zchladnout a nasekáme na 2mm kousky. • Smetanu, máslo a cukr zahříváme za stálého míchání v rendlíku, až se cukr a máslo rozpustí. Odstavíme, nalámeme do směsi čokoládu a mícháme dohladka. Pokud se čokoláda nerozpouští, postavíme rendlík do horké vodní lázně, ale čokoláda by se neměla vařit. • Vmícháme whisky a nasekané ořechy a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme zchladnout a uložíme do lednice ztuhnout, ideálně do druhého dne.

     

    • Do hlubokého talíře vsypeme kakao. Pomocí dvou lžiček odkrajujeme ze ztuhlé hmoty malé kousky a tvarujeme z nich kuličky. Nemačkáme je příliš, začnou se roztékat. Obalíme je v kakau a vkládáme do papírových košíčků. Vyskládáme je do krabičky a uložíme do chladu.

     

    Všechny kuličky skladujeme v chladu, ideálně v lednici. Před podáváním necháme chvíli při pokojové teplotě, aby povolily a vynikla jejich chuť.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční cukroví: Rafaelo kuličky Videohub

Dnešní horoskopy