Se slávou rockových hvězd jdou drogy ruku v ruce. Jiné to nebylo ani s Nirvanou a jejím frontmanem Kurtem Cobainem. Ten byl společně se svou partnerkou Courtney Love (59), ve skutečnosti Courtney Harrisonovou, dlouhé roky závislý na heroinu. „To jediné mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici,“ prohlašoval. Sužovaly ho totiž duševní problémy, s nimiž se potýkal prakticky od dětství a z nichž se vypisoval v textech svých nezapomenutelných písní, co oslovovaly všechny mladé lidi let devadesátých. 

Přestože se stal jednou z vůdčích osobností alternativního rocku, takzvaného grunge, a fanoušci ho milovali, byl plachý, citlivý a často pochyboval o smyslu života. Z poslední odvykačky ale utekl a 5. dubna 1994 se schoval do zahradního domku, kde na vrcholu slávy spáchal sebevraždu. Manželce a dceři Frances Bean (31) zanechal dopis na rozloučenou, do žíly si vstříkl řádnou dávku heroinu a jen pár vteřin poté se zastřelil brokovnicí.

Tělo v domě objevil elektrikář. Nejdříve si myslel, že muzikant spí nebo je v bezvědomí, pak ale zahlédl krev... Pitva prokázala, že Cobain zemřel tři dny před nalezením těla. Také Courtney Love byla tehdy na odvykačce, odkud ji ale její právnička odvezla přímo domů. Courtney na místě Kurtovy smrti předvedla působivé představení - namočila si ruce do jeho krve, poklekla a modlila se, kvílela a plakala. Nakonec našla kus lebky i s vlasy, omyla ho od krve a uschovala si ho.

Alespoň tak to po letech Courtney sama vyprávěla. Její příběh ale zpočátku nebyl tak dramatický a její výpověď často popírají i policisté či detektiv, jenž Cobainovu smrt vyšetřoval. Oproti tomu, co tvrdila Courtney, bylo na místě jen velmi málo krve, Cobain neměl „ustřelenou hlavu“ a po okolí byly rozptýleny jen drobné krevní stopy s Kurtovými vlasy. Typ zbraně, který použil, totiž nemá takovou palebnou sílu.

Video
Video se připravuje ...

KURT COBAIN Videohub

Courtney podle všeho lhala i o dalších detailech ohledně Kurtovy smrti, patrně aby se i ona dostala na titulní strany novin, a dokonce jeho sebevraždu často „přehrávala“ na jevišti během svých koncertů, ukazovala ji i v televizním rozhovoru v roce 1995. Cobainovi příznivci jí to měli za zlé - ještě za jeho života ji obviňovali, že Kurta využívá, poté byli přesvědčeni, že ho nechala zavraždit. Není divu, že časopis Rolling Stone ji označil za „nejkontroverznější ženu v historii rocku“.

Mimochodem, Kurtův předčasný odchod zasáhl i české fanoušky, kteří si na jaro 1994 koupili lístky na plánovaný, ale již nikdy neuskutečněný koncert v Praze. Nirvana tak nikdy v naší republice nehrála. Tuzemští posluchači se ale dočkali jeho hudebního parťáka, basáka Nirvany Davea Grohla (55), jenž po Cobainově smrti založil skupinu Foo Fighters. Ti s velkým úspěchem koncertovali v naší zemi již několikrát.

Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc.

Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123

Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111
Fotogalerie
49 fotografií