Tomáš Holý byl bez přehánění největší dětskou hvězdou v české kinematografii. Žádné jiné dítko předtím ani potom už nedosáhlo jeho úspěchů. Jeho předčasná smrt dodnes jitří emoce všech jeho blízkých, kteří po něm zůstali, i fanoušků, co ho dodnes zbožňují. A často se připomíná i děsivá sudba, kterou jeho mamince svěřila sousedka věštkyně. „Měla určité schopnosti a všichni o ní mluvili s velkou úctou,“ uvedl Ota Kars (56) ve své knize Jmenuju se Tomáš.

Věštkyně paní Marii (†68) líčila, že „vidí, jak její syn jede na bílém koni, všichni se na něj dívají, ale pak mu spadnou knihy, což mohla být metafora toho, že nedokončí studia. Druhá verze o něm mluvila jako o kometě, která všechny ozáří a zhasne. Když se Marie ptala na vnoučata, Tomášovy děti, žena jí opakovaně odmítla odpovědět a hovor ukončila.“ A bohužel měla pravdu, herec vlastní potomky už mít nestihl...

Talentovaný dětský herec Tomáš Holý, jenž zazářil už ve své první miniroli v komedii Marečku, podejte mi pero! a později bodoval coby všetečný Vašek v rodinných filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, se v dospělosti již natáčení nevěnoval. Byl studentem právnické fakulty, randil s Hanou Zaňákovou, co je dnes známá coby zpěvačka Lucie Bílá (57), a celý život měl před sebou. Bohužel s ním však měl osud jiné plány - jeho život vyhasnul pouhých devět dní před dvaadvacátými narozeninami při autonehodě.

Společně s přáteli seděl v hospodě nedaleko severočeské Kytlice, když dostal nešťastný nápad, že se projede autem svého kamaráda. „Oba dva jsme něco vypili, určitě několik piv. Jestli panáky, to nevím. Nebyli jsme opilí tak, že bychom se motali nebo padali. Měli jsme samozřejmě pocit, že jsme v pohodě, ale dobrej nápad to nebyl,“ citoval Kars přítele Holého Mirka Schlaicherta. Kdyby odmítl, Tomáš by určitě sám nejel. Jenže alkohol jim dodal kuráž a touha vyzkoušet si zbrusu novou červenou Škodu 120 byla velká...

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Holý. Dva roky plné natáčení z něj udělaly nejslavnější dítě v zemi Videohub

Někdejší televizní a filmová hvězda podle všeho nezvládla ostrou zatáčku. „Asi jsme jeli rychle. Pak jsme nejspíš narazili do stromu a vlítli do příkopu, kde se auto zarazilo o takovej ten přepad. To ale vím až z pozdější rekonstrukce. Já si z toho nic nepamatuju,“ líčil Schlaichert. On sám nebyl připoutaný bezpečnostním pásem, a tak při nárazu proletěl čelním sklem a utrpěl víceméně jen povrchová zranění. Tomáš na tom byl ale podstatně hůř.

„Když jsem se probral, snažil jsem se dostat Tomáše ven. To mi vůbec nešlo, byl tam zapasovanej nohama a nijak nereagoval,“ popisoval Mirek s tím, že v šoku běžel pro pomoc. Přestože na první pohled nic nenasvědčovalo tomu, že by nehoda mohla být tak vážná, hercovi přátelé okamžitě věděli, že je zle. Byl v bezvědomí, měl zlomenou nohu a bezpečnostní pás zaříznutý v hrudníku. Cestou do nemocnice podlehl masivnímu vnitřnímu krvácení.

Fotogalerie
50 fotografií