Byl nemocný, a tak se s kapelou Katapult, kde léta působil, rozhodli pro rozlučkové turné, aby dali sbohem věrným fanouškům. Některé koncerty se musely přeložit kvůli jeho hospitalizaci, přesto však Jiří Dědek Šindelář šňůru nakonec nedokončil. Dlouhodobě totiž trpěl plicní nedostatečností (neboli chronickou obstrukční plicní nemocí), která se mu zhoršila v roce 2008. Na 7. ledna 2009 byl naplánováný ještě koncert ve Zlíně, uznávaný basák, díky jehož talentu měly hity Hlupák váhá či Vojín XY hláší příchod ten pravý „drajv“, však podlehl své nemoci už 5. ledna 2009. 

Poslední měsíc byl Šindelář v umělém spánku a nikdo z jeho přátel k němu nemohl. Nesměl být vystaven jakékoli infekci. Ironií osudu pak zesnul nejenom dva dny po svých narozeninách, ale také pouhý měsíc před spásnou operací plic, která mu mohla život výrazně prodloužit. Té se však už nedočkal... „Žádná slova nemohou vyjádřit moje pocity,“ řekl před patnácti lety Blesku frontman skupiny Katapult Oldřich Říha (75).

Se Šindelářem ho pojilo více než čtyřicetileté přátelství a láska k rokenrolu. Jejich společné působení začalo už v polovině 60. let skupinou Mahagon. Po zákazu hraní se opět vrátili na scénu – jako Katapult. Skupinou prošlo mnoho hudebníků, základ tvořil právě Říha s Šindelářem. Odehráli tehdy více než 7000 koncertů a na kontě měli celou řadu ocenění – mimo jiné dvě platinové desky a také dva Slavíky.

Při posledním setkání Říhy a Šindeláře nic nenasvědčovalo tomu, že se už neuvidí... „Seděli jsme v baru po koncertu ve Futuru. Dali jsme si pár panáků a říkali, že všechno bude v pořádku. Několik dnů nato odešel Dědek do nemocnice na tzv. pravidelnou údržbu a už se nevrátil,“ posteskl si Říha.

Po muzikantovi zůstala celá řada pozůstalých. Byl totiž čtyřikrát ženatý a měl tři děti. Jeho čtvrtá žena Zuzana byla vdovou po populárním kytaristovi Richardu Kybicovi (†53) ze skupiny Turbo. Hudební talent po Dědkovi podělil syn Michal, který se narodil v roce 1982 během hudebníkova prvního manželství. Není však baskytaristou po tatínkovi, ale bubeníkem. 

Fotogalerie
36 fotografií