„Nejprve jsem začala mít pocit, že mi roste břicho, že se zvětšuje jeho objem. Ne nějak dramaticky, ale měla jsem pocit určité plnosti. Jenže v tu dobu se ke mně donesla informace, že ve věku po menopauze se ženám víc ukládá tuk v oblasti břicha a roste takzvané hormonální bříško. Říkala jsem si, že to asi bude ono,“ popisuje Jolana zmatek, který v ní nové problémy vyvolaly.

Kromě toho začala trpět na úporné zácpy. „Ale bylo léto a já ne vždy dodržuji pitný režim. Tak jsem si říkala, že zácpa může souviset s horkem a tím, že málo piji,“ vysvětluje dále a dodává, že si zkrátka vždycky našla něco, co jí její situaci vysvětlilo.

Šílené bolesti v podbříšku

Pak ale začala mít výrazné nárazové bolesti v podbřišku. Trvalo to vždy pár vteřin, ale ta bolest paní Jolanu úplně paralyzovala… „V ten moment jsem se nemohla hnout, ani udělat krok… a pak to zase pominulo. Spojila jsem si to se zácpou, ale už jsem začínala mít pocit, že se něco děje. Myslela jsem si, že s tlustým střevem a docela dlouho jsem čekala, že to všechno pomine. Že je to jen chvilkové,“ přemýšlí paní Jolana.

Aby si pomohla, zkoušela různé doplňky stravy, bylinky a podobně. Když ani to nepomohlo, donutila se jít na kolonoskopii, která ale nic neprokázala. Bolesti však začaly být postupně častější, už i několikrát za den. Objednala se tedy k praktickému lékaři, ale ještě před termínem vyšetření paní Jolanu čekala pravidelná preventivní prohlídka na gynekologii. „Právě tam všechno nabralo jiný směr – čekala mě šokující zpráva, zároveň ale začátek cesty ke správné léčbě,“ přiznává.

Operace a chemoterapie

Ukázalo se, že jde o zhoubný nádor vaječníků a že nález je hodně rozsáhlý a bude nutná rychlá operace. Tu skutečně paní Jolana loni v říjnu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze podstoupila. Vše dobře dopadlo a následovalo ještě šest cyklů chemoterapie.

„Dostala jsem léky na nevolnost a dalo se to vydržet. Je to taková těžká kocovina, houpe se mi žaludek, mám knedlík v krku, jsem hodně unavená. Ale musím zaklepat na dřevo, že jsem ještě ani jednou nezvracela. Přede mnou jsou ještě dva cykly a poté kontrolní vyšetření,“ vysvětluje paní Jolana, která je kvůli náročné léčbě v současné době v pracovní neschopnosti a velkou oporu má ve svých dětech a partnerovi. Smířit se s nemocí a léčbou nebylo jednoduché, paní Jolana se ale se vším poprala statečně.

Varování dalším ženám

Asi každý v podobné situaci si musí projít strachem, než se se vším smíří. Dál sice mívám stavy, kdy se ráno vzbudím a říkám si, že se mi to asi zdá. Ale přestala jsem vzdorovat realitě. Přestala jsem brečet a litovat se, proč zrovna já,“ popisuje paní Jolana, která svým příběhem chce povzbudit ostatní ženy, aby nepřehlížely potenciální příznaky nemoci a dostaly se do péče lékařů co nejdříve. 

 „Zdravým ženám bych chtěla vzkázat, aby svému tělu naslouchaly a nestyděly se jít k lékaři, když je cokoliv trápí. Kdybych dříve měla informaci, že zácpy můžou být jedním z příznaků rakoviny vaječníků, určitě bych se vydala do ordinace dřív,“ uzavírá.

Příznaky rakoviny vaječníků

Její slova o nejistých příznacích choroby potvrzuje i MUDr. Roman Kocián, Ph.D z Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Možné příznaky rakoviny vaječníků nejsou specifické. Onemocnění se může projevovat nevolností, nadýmáním, zvracením, pocitem nafouklého a zvětšeného břicha, bolestí v podbřišku, častým nucením na močení, zácpou, průjmem, nežádoucím hubnutím a nevysvětlitelnou slabostí a únavou,“ vypočítává lékař a dodává, že je důležité takové potíže nepřehlížet, a trvají-li déle, než obvykle, konzultovat je s ošetřujícím gynekologem.

Onkogynekolog Roman Kocián
Autor: Pacientská organizace Veronica

Kam pro pomoc?

Ženy, které onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem, podporuje Pacientská organizace VERONICA.  Na jejích webových stránkách si můžete přečíst příběhy žen, které onemocněly, a získat objektivní informace o prevenci a léčbě od předních lékařů.

 

Video
Video se připravuje ...

Lékař o diagnóze rakovina děložního čípku. Proč na ni umírá stále tolik žen? Bára Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií