Bára a její syn Marty si v životě prošli různými těžkostmi. Rozhodli se chopit svůj život do vlastních rukou, odstěhovat se na samotu a z hypotéky zakoupit starý dům ve Slavkově u Uherského Hradiště. Ten měl být jejich novým začátkem a hlavně domovem pro jejich tři kočky.

„Domeček je starý a samozřejmě nezrekonstruovaný, ale skýtá úžasné soukromí. Tím, že jsem začala pronikat do chovu domácí kočky v Česku, jsem bohužel zjistila, že právě kočka je v naší zemi nejvíce týrané zvíře. Rozhodli jsme se s Martym, že je budeme zachraňovat, budeme jim poskytovat veterinární péči, kastrovat a činit v místě bydliště osvětu o lepším životě koček. Úplně nás to pohltilo,“ vypráví Barbara, které ale všichni říkají Baša.

Přišla o všechny ženské orgány

Loni v červenci ale přišla velká rána. „Baši zjistili nádor na vaječnících a do týdne už ležela na operačním stole, kde jí museli provést radikální operaci. Vzali jí oba vaječníky, vejcovody, dělohu, slepé střevo, předstěny všech vnitřních orgánů, část uzlin, čípek…zkrátka, jak sama říká,  nemá už nic, co dělá ženu ženou,“ popisuje její kamarádka ze školy Šárka Ličková.

Nádory na vaječnících byly zhoubné a hodně agresivní, proto Baša musela podstoupit i náročné chemoterapie. Od srpna je na nemocenské a léčí se. Vzhledem ke svému vážnému zdravotnímu stavu se dostala i do velmi tíživé ekonomické situace. Navíc se jí začal hroutit i vysněný dům.

Dům padá na hlavu

„Stará střecha jí doslova začala padat na hlavu. Její plán na stavbu útočiště pro nemocné kočky se sesypal. Baši teď chybí nejen ta síla fyzická, ale i peníze. Všechny své úspory musela použít na základní životní potřeby pro sebe, syna, který studuje vysokou školu, a svou směčku, o kterou pečuje,“ vysvětluje Šárka. Spolu s dalšími kamarádkami proto pro Barbaru založila sbírku na dobročinné platformě Donio.

„Baša se ocitla v situaci, kdy potřebuje pomoc. Vždycky byla na sebe tvrdá, poradila si v nesnázích a navíc myslela víc na druhé než na sebe. Jejím přáním je zajistit své jediné dítě a postarat se o ty, kteří to sami nezvládnou, o nemocné a hendikepované kočky.  Pomůžeme jí s hypotékou? S náklady na veterinární péči pro kočky? S výdaji na její samotnou léčbu, pokud bude potřeba? Věříme, že se Baša třeba letos v září zase postaví před své žáky za katedru,“ dodává Šárka Ličková.

 

Video
Video se připravuje ...

Lucie si kvůli vzácné genové mutaci nechala odstranit prsa a vaječníky Andrea Ulagová, Jan Jedlička

Fotogalerie
8 fotografií