Mělo jít o standardní gynekologickou prohlídku, která by upozornila na případné komplikace, a nebo naopak potvrdila to, že těhotenství probíhá v pořádku. Místo toho ale žena cizí národnosti putovala na operační sál. Doktoři jí provedli tzv. kyretáž, což je zákrok, při němž se odstraňuje děložní sliznice. Zároveň jde o zákrok, kterým lze ukončit těhotenství, což v tomto případě nastalo.

„V důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany zaměstnanců došlo k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ řekla v uplynulém týdnu pro CNN Prima News mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Operační zákrok bohužel na ženě zanechal hluboké fyzické, ale i psychické šrámy.

Obě ženy už spolupracují s policií

Ačkoliv nemocnice vyjádřila hlubokou lítost nad celou událostí, případem se zabývá policie. Ta v rámci vyšetřování potřebovala hovořit nejen s pacientkou, která kvůli neplánované operaci potratila, ale i s ženou, která měla zákrok původně podstoupit.

Zatímco poškozená žena už s kriminalisty od minulého týdne spolupracuje, s druhou ženou jsou ve spojení teprve nyní. „V současnou chvíli mohu říct, že kriminalisté komunikují s oběma poškozenými ženami, které ve věci figurují,“ sdělila pro novinky.cz policejní mluvčí Eva Kropáčová. Celé nešťastné situaci měl nahrávat fakt, že obě ženy jsou cizí národnosti původem z Asie, tudíž k nedorozumění mezi nemocničním personálem a pacientkami mohla vést i jazyková bariéra.

Milionové odškodné

Podle advokátky Dagmar Raupachové se jedná o hrubou chybu, která určitě bude mít své důsledky. Čtyři zaměstnanci podle přednosty gynekologicko-porodnické kliniky na Bulovce Michala Zikána byli v důsledku této chyby postaveni mimo službu. To je však teprve jen začátek. „Pokud by bylo prokázáno těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozil by i trest odnětí svobody, trest peněžitý nebo zákaz činnosti nebo jejich kombinace,“ sdělila Raupachová Blesku.

Co se peněžitého trestu týče, hovoří advokátka o milionových částkách. „Podle dosud zveřejněných informací, kdy došlo na straně pacientky k nechtěnému potratu, bych nejdříve zmínila, že takovou situaci zcela odškodnit tak jako tak nejde. A každá žena, která si nechtěným potratem prošla, mi to určitě potvrdí. Nicméně pokud bych měla vyřknout odhad, tak bych to viděla v řádu vyšších milionů,“ uvedla k možnému trestu.

Fotogalerie
13 fotografií