Kriminalisté se obrátili na nemocnici, ženy se ale dosud nepodařilo kontaktovat, uvedla policie. „V této souvislosti bychom rádi požádali obě ženy, aby se nám ozvaly prostřednictvím linky 158, nebo dorazily na jakoukoliv policejní služebnu,“ dodala. Záměnou pacientek se začala zabývat ve čtvrtek po zveřejnění informací v médiích, napsala také.

Později uvedla, že už se jedna z žen ozvala. „V průběhu dnešního (pátečního, pozn red.) dne nás kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených, který ženu zastupuje. Kriminalisté na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ dodali policisté. Za ublížení na zdraví  z nedbalosti hrozí až jeden rok vězení. „Kdo jinému z nedbalosti ublíží na zdraví tím, že poruší důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti,“ stojí v trestním zákoníku.

Která z žen se policii ozvala, nechtěla její mluvčí Eva Kropáčová specifikovat. Žádost o to, aby se ozvala, nicméně stále platí pro druhou z poškozených žen.

Co se stalo?

Zdravá těhotná žena, která v nemocnici Bulovka potratila, přišla podle CNN Prima News na běžnou kontrolu. Druhé ženě měli lékaři provést takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci byli postaveni mimo službu, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Fotogalerie
6 fotografií