Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Třetina Čechů bude do roku 2030 obézních, varuje WHO. Lékaři: Ohrožená jsou i batolata

Autor: ČTK - 
2. března 2024
11:01

Obézní bude podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 2030 více než třetina Čechů. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) to uvedlo ve strategickém dokumentu Zdraví 2030. Před pěti lety byl jejich podíl asi 26 procent žen a necelá třetina mužů. Ministerstvo zdravotnictví v současné době data pravidelně nesbírá, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ČTK řekl, že změnit by se to mohlo od roku 2025 nebo 2026.

„Vysoký podíl preobézních až obézních lidí v České republice je jedním z významných problémů zatěžujících zdravotnický systém,“ uvedlo v dokumentu MZd. Podle odhadů stojí české zdravotnictví asi 30 miliard korun ročně, celou ekonomiku pak zhruba 100 miliard korun. Pro srovnání letos systém veřejného zdravotního pojištění hospodaří se 500 miliardami korun.

„Se zvýšenou tělesnou hmotností přicházejí potíže, které mají dlouhodobý a závažný dopad na zdravotní stav pacienta, hlavně v případě, kdy se nadváha neřeší. Mezi ty nejrizikovější spadá například rozvoj diabetu druhého typu nebo kardiovaskulární onemocnění,“ uvedl v tiskové zprávě k Světovému dni obezity, který připadá na 4. březen, přednosta Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Haluzík.

Obezita podle studií znamená 80procentní pravděpodobnost cukrovky, kterou trpí přes milion Čechů. Více než polovina úmrtí je spojena s nemocemi srdce a cév, jako jsou infarkty, vysoký tlak nebo cévní mozkové příhody. Pokud se obézní člověk nevěnuje pohybu, klesá jeho střední délka života v průměru o sedm let.

Obézní jsou i batolata

Roste i podíl obézních dětí. V roce 2010 jich byla desetina, v roce 2021 už 16 procent. Situaci podle odborníků ještě zhoršilo období epidemie covidu-19 se zavřenými školami a sportovními kroužky. „Terapie obezity u dětí se neobejde bez spolupráce rodičů. Největším kamenem úrazu je to, že rodiče dětí s obezitou jsou většinou také 'nadměrní', takže to nevidí jako problém,“ uvedla v tiskové zprávě Stop obezitě psycholožka Iva Málková.

Lékaři se setkávají i s obézními batolaty, většina dětí si obezitu přenese i do dospělosti. „Obezita může přivodit také hormonální poruchy nebo psychické potíže,“ uvedla předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

Lidé si rizika uvědomují

Podle průzkumu společnosti Behavio pro firmu NovoNordisk si rizika kil navíc uvědomuje 70 procent respondentů, 58 procent se snaží hubnout, ale jen osm procent vyhledá na pomoc lékaře nebo výživového poradce. Podobně jako u odvykání kouření je pak jejich snaha často neúspěšná nebo se po čase znovu vrací na vyšší váhu.

Poslední dostupná oficiální data o nadváze a obezitě pocházejí z roku 2019 a jsou z evropské studie, na které se podílel Český statistický úřad. Další kolo tohoto pravidelného průzkumu bude podle Duška v roce 2025. Samo ministerstvo zdravotnictví na svém informačním webu Národní informační zdravotní portál (NIZP) odkazuje na ještě starší průzkum z roku 2013, podle kterého nadváhu mělo 35 procent dospělých a obezitu 23 procent. „Sběr těchto dat rutinně přes zdravotní pojišťovny není nastaven. Chtěl bych, aby to od roku 2025 nebo 2026 bylo součástí hlášení z preventivních prohlídek,“ uvedl Dušek.

Video  „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 2. března 2024 15:07 )

Štíhlý Američani jsou pouze ve filmech aseriálech.

Celebrity-chachacha ( 2. března 2024 15:06 )

Jen ať si tloustnou a sedí doma na počítači a u seriálu, aspoň nebudou chodit do lesa a nezbudou tam po nich odpadky od žrádla.
Obezitě zdar!

verka1 ( 2. března 2024 14:48 )

Takový půjde do války.
USA tam je to ještě horší, tam má snad každý přes metrák. Hranolky, burger a coca - cola, brambůrky.

krapotkin ( 2. března 2024 13:27 )

Mám v TV asi 70 kanálů a minimálně na 10 se vaří různé blafy (třeba Karolína, Babica, Pohlreich, Sapík, TV Mňam apod.)

krapotkin ( 2. března 2024 13:00 )

Neměli by si ve WHO zaměřit napřed na Amíky ? Stačí chvilku sledovat na Nova Action Válku skladů nebo Mistry zastavárny a jsou tam samí vyžraní Amíci. Ale upřímně, teď mi vnitili z Vodafonu trapnou TV stanici A11 a tam žvaněj taky samí tlouštíci.

Zobrazit celou diskusi