Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fatální omyly českých nemocnic: Jed pro těhotnou, špachtle zapomenutá v břiše i udušení rohlíkem!

/
  • Bulovka není jediná: Fatální omyly českých nemocnic.
    1. dubna 2024 ● 05:00

    Obrovské pobouření ve společnosti vyvolal případ z pražské Fakultní nemocnice Bulovka, o němž v uplynulém týdnu informovala CNN Prima News. Došlo tam k záměně pacientek, žena v 16. týdnu těhotenství tam kvůli fatálnímu omylu potratila. Podle právníků může vysoudit milionové odškodné. Není to však ani zdaleka jediný případ, kdy v českých nemocnicích personál pochybil. Mnohé z případů skončily smrtí, poškození či pozůstalí vysoudili mnohdy odškodné v řádech milionů. Které jsou ty nejznámější případy?

  • 1.

    Přišel o zdravou ledvinu

    V dubnu 2000 lékaři urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové omylem vyoperovali jednomu ze svých pacientů zdravou ledvinu. V roce 2002 se nemocnice u okresního soudu dohodla s poškozeným pacientem na odškodném 405 000 korun. Poškozený požadoval větší částku a v roce 2003 mu soud přiřkl dalších 459 000 korun. Dva lékaři byli za pochybení podmínečně odsouzeni.

    Fakultní nemocnice Hradec Králové
    Autor: Fakultní nemocnice Hradec Králové

  • 2.

    Špatná krev

    V březnu 2001 v nemocnici v Liberci zemřel sedmdesátiletý pacient, kterému lékaři dali při operaci špatnou krev. Z ublížení na zdraví z nedbalosti byla obviněna anestezioložka. Soud jí v květnu 2002 dal roční podmínku a dvouletý zákaz činnosti v oboru.

    Video
    Video se připravuje ...

    Agresivní pacient demoloval urgentní příjem liberecké nemocnice. Uklidnil ho paralyzér. KNL

  • 3.

    Jed pro těhotnou

    V srpnu 2001 v kladenské nemocnici zemřela při porodu žena, které zdravotní sestra místo léku proti nevolnosti omylem podala jedovatou dezinfekci. Rodička upadla do těžkého šokového stavu, jemuž podlehla. Život dítěte se podařilo zachránit. V prosinci 2001 soud zdravotnici vyměřil osmnáctiměsíční podmíněný trest s dvouletým odkladem.

    Oblastní nemocnice Kladno
    Autor: aktu.cz

  • 4.

    Alergie na kontrastní látku

    V roce 2003 v sokolovské nemocnici lékaři při angiografii vstříkli pacientce kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do kómatu a zůstala v bezvládném stavu. Odvolací Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 přiznal ženě odškodnění 18 milionů korun.

    Vstup do sokolovské nemocnice
    Autor: Twitter Živé Chebsko

  • 5.

    Smrt popálené holčičky

    V dubnu 2006 ve Fakultní nemocnici Brno zemřela popálená holčička, která utrpěla rozsáhlé popáleniny od elektrické podložky, na níž ležela při onkologické operaci. V březnu 2011 Nejvyšší soud definitivně rozhodl o tom, že zdravotní sestra z nemocnice nebude potrestána. Nemocnice musela zaplatit rodičům asi 1,5 milionu korun.

  • 6.

    Záměna novorozenců

    V říjnu 2007 televize Prima informovala, že třebíčští kriminalisté vyšetřují záměnu novorozenců v místní nemocnici. Případ se stal 9. prosince 2006, podezření rodičů na záměnu potvrdily vzorky DNA. Dvě novorozené holčičky tak několik měsíců vyrůstaly u nepravých rodičů, kteří si k nim již stihli vytvořit silné citové pouto. Personál nemocnice byl potrestán a nemocnice nabídla každé z rodin odškodné 300 000 korun. S tím ale rodiče nesouhlasili, nakonec jim soud přiřkl odškodné v celkové výši 3,2 milionu korun.

    Nemocnice v Třebíči
    Autor: Blesk - Jiří Čada

  • 7.

    Stařeček se udusil rohlíkem

    V září 2008 v Oblastní nemocnici Trutnov zemřel třiadevadesátiletý muž, který se udusil rohlíkem. V září 2015 krajský soud rozhodl, že nemocnice má zaplatit odškodné 650 000 korun pozůstalým. Manželka mrtvého a jeho pět dětí po nemocnici požadovali celkem 1,44 milionu korun.

    Oblastní nemocnice Trutnov
    Autor: Oblastní nemocnice Trutnov

  • 8.

    Chlapeček ochrnul při porodu

    Porod v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady skončil v roce 2009 ochrnutím a slepotou a hluchotou narozeného chlapce, který poté vyžadoval celodenní péči. Obvodní soud pro Prahu 10 v červnu 2014 přiznal rodině postiženého odškodné, nemocnice se proti rozsudku odvolala. Obě strany nakonec v létě 2014 dospěly k mimosoudní dohodě, dohodly se na odškodnění 20 milionů korun, tedy o deset milionů méně, než rodina původně požadovala. Chlapec zemřel v říjnu 2014.

    Vchod na pohotovost ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady
    Autor: David Malík

  • 9.

    Špachtle zapomenutá v břiše

    Pacientka v říjnu 2009 podstoupila v ivančické nemocnici gynekologický zákrok. Operace se zkomplikovala a v nastalém zmatku zůstal v břišní dutině pacientky zapomenutý jeden z chirurgických nástrojů, 28 centimetrů dlouhá špachtle. Žena trpěla obrovskými bolestmi, na omyl se přišlo až po pěti měsících. V srpnu 2013 Krajský soud v Brně v odvolacím řízení zprostil obžaloby zdravotní sestru, která se podílela na operaci ženy.

  • 10.

    Smrt kvůli chloridu draselnému

    V pražské nemocnici na Bulovce zemřela v listopadu 2009 sedmnáctiletá dívka. Vyšetřování odhalilo, že zdravotní sestra jí omylem přimíchala do infuze smrtelnou dávku chloridu draselného. Odvolací senát v září 2011 potvrdil prvoinstanční verdikt Obvodního soudu pro Prahu 8 a poslal zdravotnici na tři toky do vězení s dohledem. Nemocnice pozůstalým zaplatila 1,9 milionu korun.

    Fakultní nemocnice Bulovka
    Autor: Blesk.cz - David Malík

  • 11.

    Poškozený mozek po operaci mandlí

    Tříletý chlapec skončil v roce 2010 s poškozeným mozkem poté, co podstoupil operaci mandlí ve Fakultní nemocnici Brno. V červnu 2016 brněnský městský soud rozhodl, že nemocnice musí zaplatit 10,5 milionu korun jako odškodnění rodičům. Rodiče i nemocnice podali odvolání. V červnu 2017 se obě strany dohodly na mimosoudním vyrovnání, podrobnosti nebyly oznámeny.

    Fakultní nemocnice Brno
    Autor: Zdeněk Matyáš

  • 12.

    Kóma po operaci ucha

    Výtvarník a bývalý starosta Ústí nad Orlicí po operaci ucha v Orlickoústecké nemocnici v říjnu 2011 upadl do kómatu, ochrnul, měl problémy s řečí a zůstal odkázán na invalidní vozík. V březnu 2019 odvolací soud v Pardubicích rozhodl, že za ochrnutí pacienta zaplatí krajská firma Nemocnice Pardubického kraje zhruba devět milionů korun.

  • 13.

    Dezinfekce místo glukózy

    V diabetologické ambulanci v Orlové na Karvinsku zemřela v červnu 2014 těhotná dvaatřicetiletá žena, která vypila místo roztoku glukózy dezinfekci. V březnu 2015 odvolací senát Krajského soudu v Ostravě potvrdil roční trest pro zdravotní sestru, která nechala budoucí dvaatřicetiletou matku vypít jedovatý roztok místo glukózy.

    Orlovská nemocnice
    Autor: Blesk:Karel Janeček

  • 14.

    Smrt po pádu ze žebříku

    Sedmdesátiletý muž spadl v roce 2016 ze žebříku, sanitka ho vezla do Chrudimské nemocnice, její personál ho vždy poslal domů bez potřebných vyšetření. Potřetí muž skončil v Pardubické nemocnici, ale jeho stav byl příliš vážný a na následky zranění zemřel. Příbuzní chtěli devět milionů korun, nakonec se s nemocnicí dohodli na čtyřech.

    Pardubická nemocnice
    Autor: Blesk - Jaroslav Krčál

  • 15.

    Adámek v bdělém kómatu

    Tehdy osmiletý Adámek podstoupil v roce 2017 operaci mandlí v Pardubické nemocnici. Čtyři dny poté začal na lůžkové části dětského oddělení masivně krvácet z operační rány. Sestry a lékařka jej nechaly s matkou odejít na ORL ambulanci a snažily se přivolat odbornou pomoc, což trvalo dlouhé minuty. Kvůli krvácení dítě zřejmě vdechlo krev a dusilo se, což způsobilo těžké poškození mozku. Od té doby je v takzvaném bdělém kómatu. V dubnu 2022 pardubický soud uložil za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti podmíněné tresty lékařce a sestře, další sestru zprostil obžaloby. Rozsudek nad lékařkou potvrdil i Nejvyšší soud, lékařka letos podala ústavní stížnost.

    Video
    Video se připravuje ...

    Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek! Jitka Pecharová, Blesk

  • 16.

    Záměna pacientek na Bulovce

    Nejčerstvějším případem je fatální omyl z pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Tam v pondělí 25. března 2024 kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu. Podle právničky Dagmar Raupachové by žena mohla v tomto případě vysoudit odškodné v řádech vyšších milionů korun.

    Fotogalerie
    18 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 16

lucie13: Kde žijete? Nejlepší systém má Švýcarsko a USA pro bohaté.
Nejlepší státní zdravotnictví má Rakousko a Německo.
Bulovka, rozpadající se Thomayerova nemocnice, kam chodili bezdomovci na WC či do sprch, je ostudou.
Leda tak Homolka trochu připomíná západní zdravotnictví, ale určitě ne standardními bezpříplatkovými službami jako TV pro každého, výběr ze 4 jídel k obědu a večeři a sestavení si snídaně dle vlastní chuti. Káva, čaj a nápoje celý den. Privátně pripojištění dostanou třeba i steak z extra kuchyně.

Třídění odpadků- to myslíte vše ve směšnému odpadu? Možná ani 100€ měsíčně poplatek za svoz odpadu by některé nepřinutil odpad třídit.
Ono se i lépe třídí na nějakém statku, kde mají na odpad celou místnost a třídí extra i zátky od piva či víčka od jogurtů. Ale v bytě bude těžko mít někdo několik odpadkových košů nebo chodit denně s každým kouskem k popelnici nebo pokud není daná popelnice před domem.

(01. 04. 2024 11:28)

elsberatel1 : Khundu

(01. 04. 2024 11:11)

elsberatel1 : Já bych skoro řekl, pověsit khundi!

(01. 04. 2024 11:10)

lucie13: Asi nejhorší případ byl ten jed pro těhotnou. Žádné miliony nevrátí zničený život a nenahradí újmu příbuzným. Ta doktorka by měla mít doživotní zákaz pracovat ve zdravotní, leda jako uklízečka.

(01. 04. 2024 11:09)

elsberatel1 : Zdravotnictví máme jedno z nejlepších na světě.. Ale je to stejné jako s recyklací! Třídíme nejlépe na světě, ale nejhůře likvi­duje­me/re­cyklu­jeme­..

(01. 04. 2024 11:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy