K nešťastné události došlo v pondělí, informace o děsivé záměně pacientek zveřejnila CNN Prima News. „V důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany zaměstnanců došlo k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ řekla mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

Podle informací Blesku se záměna stala v čekárně. Zdravotní sestra přečetla jméno ženy, Asiatky, která měla jít na tzv. kyretáž. To je zákrok, který se provádí při léčbě dělohy a také jím lze ukončit těhotenství. Jenže tato pacientka v čekárně zrovna nebyla a sestře se přihlásila jiná Asiatka. „Nerozuměla ani slovo a zřejmě ze slušnosti vše odkývala, dostala zdravotní dokumentaci ženy, která šla na kyretáž, a tak se dostala postupně až na sál a přišla o miminko,“ řekl zdroj Blesku s tím, že to nijak neomlouvá zdravotníky, pro které jde o neomluvitelné selhání. „Kdyby striktně dodrželi postup, nestalo se to,“ dodal.

Případ řeší kriminalisté. „Na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ řekla policistka Eva Kropáčová.

Odškodné v milionech

Nemocnice se ženě omluvila a zahájila interní vyšetřování, aby zjistila, kdo z personálu má jakou vinu. Výsledky šetření by měly být známé ve středu. Rovněž je nemocnice připravená ženu odškodnit. „Nahradit něco takového penězi je tak jako tak velmi obtížné. Já bych se vůbec neobávala vyslovit částku v řádech vyšších milionů,“ řekla Blesku právnička Dagmar Raupachová.

Bulovka již několik zdravotníků postavila mimo službu. Zatím není jasné, kdo měl vinu, případně jak velkou. Podle CNN Prima News personál ženu doprovodil na tzv. pokoj dospávání, kde čekají pacientky, jež mají podstoupit tzv. malý výkon. Po půl hodině byla převezena na sál, převzalo si ji oddělení ARO. Nikdo během celé doby nezkontroloval ženy štítek, jestli ho tedy vůbec měla. Ženu uspali a provedli zákrok, teprve při něm lékař zjistil, že odtekla plodová voda a objevil se kousek pupečníku.

Informovali ministerstvo

Vedení nemocnice informovalo o případu ministerstvo zdravotnictví. „Vyjadřujeme pacientce i celé rodině hlubokou lítost. Došlo k neomluvitelnému selhání lidského faktoru. O dalších krocích vůči zaměstnancům, kteří chybovali, budeme ze strany FN Bulovka nadále informováni a budeme situaci řešit,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Měl u toho být tlumočník

Jak k takové chybě vůbec může dojít? Je špatně nastavený systém? Podle právničky Dagmar Raupachové o systém nejde. „Je spíše otázkou, zda je systém dobře personálem dodržovaný,“ říká Raupachová, podle které by se k cizincům, kteří neovládají dobře český jazyk, měl přivolat tlumočník. „Mám zkušenosti z právního pole v německy mluvících zemích a sleduji to tam. A tam už taková diskuze zcela vážně probíhá. Systém se v tomto musí zlepšit, jinak se takovýmto fatálním chybám nevyhneme,“ řekla právnička.

Fotogalerie
9 fotografií