Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Starostovi Ústí nad Orlicí zpackali operaci ucha a on skončil na vozíku: Dostane devět milionů odškodné

Ochrnutý muž dostane od nemocnice v Ústí nad Orlicí 9 milionů korun.
Ochrnutý muž dostane od nemocnice v Ústí nad Orlicí 9 milionů korun.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
14. března 2019
15:20

Za ochrnutí pacienta po běžném zákroku zaplatí krajská firma Nemocnice Pardubického kraje jako odškodné zhruba devět milionů korun. Rozhodl o tom odvolací soud v Pardubicích. Výtvarník a bývalý starosta Ústí nad Orlicí Richard Pešek po operaci ucha v orlickoústecké nemocnici v říjnu 2011 upadl do kómatu, ochrnul, měl problémy s řečí a dodnes je odkázán na invalidní vozík.

Verdikt ze 14. března z větší části potvrdil předchozí rozsudek Okresního soudu v Ústí nad Orlicí. Pardubický soud jen navýšil o 900.000 korun částku za ztížené společenské uplatnění. „Oproti šestinásobku základní bodové hranice pro ztížení společenského uplatnění byl přiznán sedminásobek,“ řekl předseda senátu Lukáš Pácha.

Celkem Peškovi soud přiznal 132.000 korun jako bolestné, 6,3 milionu za ztížené společenské uplatnění a 2,5 milionu jako ušlý zisk. Výtvarník požadoval také přibližně 4,4 milionu korun jako ušlý zisk za výtvarná díla, která si u něj zákazníci objednali, a za výuku na střední uměleckoprůmyslové škole. Podle soudů však na tyto výtvarné zakázky ani na pedagogickou činnost nebyly uzavřeny smlouvy.

Žalobce požadoval vyšší částku za bolestné, což ale soudy zamítly. Sám Pešek vzal v odvolání zpět požadavek na 1,044 milionu korun za ušlý výdělek. Nemocnice se s ním v minulosti již částečně finančně vyrovnala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání