Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adámek upadl po operaci mandlí do bdělého kómatu: Osvobozená zdravotní sestra získala odškodné 80 tisíc!

Autor: ČTK - 
1. srpna 2023
16:41

Zdravotní sestra osvobozená v případě chlapce v kómatu po operaci mandlí v Pardubicích získala od státu odškodné za stíhání 80 000 korun. Uvedla to v úterý Česká televize (ČT). Sestra požaduje výrazně vyšší částku, téměř 1,2 milionu korun. Peněz se domáhá žalobou na ministerstvo spravedlnosti. Případ řeší pardubický okresní soud.

V květnu 2017 tehdy osmiletý Adámek Vyčítal podstoupil operaci mandlí v Pardubické nemocnici. Následně v lůžkové části dětského oddělení začal masivně krvácet. Sestry a lékařka jej nechaly s matkou odejít na ORL ambulanci a snažily se přivolat pomoc, což trvalo dlouhé minuty.

Kvůli krvácení Adámek zřejmě vdechl krev a dusil se, což způsobilo těžké poškození mozku. Chlapec je v bdělém kómatu. Lékařka a jedna zdravotní sestra dostaly za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti tresty s podmínečným odkladem. Další sestra byla soudem zproštěna obžaloby a ministerstvo spravedlnosti jí pak letos v červenci přiznalo odškodné za nezákonné stíhání 80 000 korun.

Zdravotní sestra ale žádá podle ČT vyšší odškodné, a to milion korun za nemajetkovou újmu a přes 155 000 korun jako náhradu za náklady na právní služby. Žádost o odškodnění poslala ministerstvu už loni v srpnu. Letos v dubnu zároveň podala na stát žalobu. Okresní soud v Pardubicích již dříve žalobě sestry vyhověl.

„Byl vydán platební rozkaz, kterým bylo uloženo žalované zaplatit žalobkyni částku 1,155.815 korun s příslušenstvím,“ řekl televizi mluvčí soudu Karel Gobernac. Ministerstvo se ale proti verdiktu brání, takže soud bude spor znovu řešit.

V kauze poškození mozku chlapce po operaci čelila stíhání také společnost Nemocnice Pardubického kraje jako právnická osoba. Podobně jako jedna ze sester ale byla krajská firma spravující nemocnice v regionu zproštěna obžaloby. Případem se však po dovoláních bude ještě zabývat Nejvyšší soud.

S rodinou chlapce se společnost Nemocnice Pardubického kraje dohodla na mimosoudním vyrovnání. Výši částky nechtěly rodina ani firma upřesnit. Rodina se domáhala odškodnění 22 milionů korun, firma Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu. Pode informací ČTK je výsledné narovnání kompromisem mezi oběma částkami.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

moro ( 3. srpna 2023 09:06 )

Tady v tom bordelu je možné všechno, žádná spravedlnost. Justice je v, jak to říct slušně, to nejde.

moro ( 3. srpna 2023 09:03 )

Nikomu nepřeji nic zlého ale takové zrůdy nejsou lidi. Nepomohli a ještě mají tu drzost soudit se o peníze. Kéž se jí to vrátí!! Vždyť toho chlapečka nechali zemřít, vlastně ho zabili ať se to sem co nepomohli VRÁTÍ VŠEM

dynaty ( 2. srpna 2023 01:00 )

dynaty ( 2. srpna 2023 00:59 )

slovíčkaříš

dynaty ( 2. srpna 2023 00:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání