Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rodačka z Česka (74) kvůli chybě lékařů částečně ochrnula: Vysoudila 60 milionů!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pma - 
7. září 2022
05:46

Rodačka z Česka Edita Široky vyhledala v roce 2018 v Austrálii lékaře, aby jí pomohli s jejími zdravotními obtížemi. Jenže zřejmě i kvůli jazykové bariéře nastal komunikační šum a doktoři z nemocnice Flinders Medical Centre v jižní Austrálii ženě sdělili, že má nejspíše angínu. Seniorka měla ovšem absces na míše a částečně ochrnula. Za špatně provedenou diagnózu Edita dostane odškodnění ve výši zhruba 60 milionů korun.

Edita Široky pochází z Česka, v současnosti ovšem pobývá v Austrálii. V únoru roku 2018 začala mít zdravotní komplikace, a tak se rozhodla vyhledat odbornou pomoc. Navštívila nemocnici Flinders Medical Center v australském Adelaide. Stěžovala si na bolavý krk, obtíže s polykáním, suchý kašel, horečku a zvracení.

Léky vše zhoršily

Seniorce byly provedeny testy, které naznačovaly bakteriální infekci, avšak lékaři ženu propustili i s předpisem na léky proti angíně domů a doporučili jí, aby navštívila svého praktického lékaře.

O dva dny později se žena do nemocnice vrátila v ještě horším stavu. Předepsané léky nezabraly a pociťovala velmi silnou bolest v oblasti ramen a hrudníku. Specialisté tak stařence provedli další testy. Ty potvrdily, že má žena v těle skutečně infekci, která se rapidně zhoršuje. Tentokrát lékaři seniorku hospitalizovali. Jenže dlouho ji neléčili. Po pár dnech, co jí byl podáván steroidový lék, byla Edita dle informací deníku Daily Mail propuštěna do domácího léčení.

Edita ztratila chuť do života 

To se ovšem později ukázalo jako fatální chyba lékařů z tamního zdravotnického zařízení. Ti však tvrdí, že za špatně určenou diagnózu může jazyková bariéra. Ženě se v oblasti míchy objevila hnisavá bakteriální infekce. „Podání steroidu způsobilo u ženy rychlý rozvoj spinálního epidurálního abscesu," uvádí soud. Edita tak v důsledku špatně odhadnuté diagnózy skončila jako kvadruplegik, tedy s částečným hendikepem.

Seniorka si nadále stěžuje na bolesti, prý ztratila chuť do života. Za trvalé následky rodilá Češka požadovala po nemocnici v přepočtu necelých šedesát milionů korun. Takové odškodnění také soud Editě přiřkl.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání